13,2 °C

Staatsbosbeheer verscherpt toezicht

do 19 januari 2012 15.40 uur

TWIJZEL - In Noord Friesland wordt door Staatsbosbeheer het toezicht in natuurterreinen verscherpt. Er wordt met name gelet op mensen die afval dumpen in de bossen. Op veel plekken worden bosjes, sloten en grotere natuurterreinen gebruikt voor het illegaal dumpen van het afval. "Het begint met een 'onschuldig' bakje maaisel van de gazonmaaier en al gauw ontstaan er complete storthopen met kerstbomen, puin en tuinafval." Boswachter Jeffrey Huizenga: “Iedereen is welkom in onze natuurterreinen en we streven naar volledige openstelling. Bezoekers dienen de regels die er gelden wel te respecteren. Die zijn er niet alleen om de natuur te beschermen, maar vooral ook om duidelijkheid voor de recreanten te scheppen.”

De vertrouwde groene bordjes met regels zullen verder ook vervangen worden door nieuwe oranjebruine borden. Deze borden vallen namelijk meer op. In vrijwel alle natuurterreinen van Staatsbosbeheer zijn de regels verder ongewijzigd. Wel is duidelijker aangegeven voor welke gebruikers het gebied is bedoeld. De bordjes waren verder nadrukkelijk aan vervanging toe. Ze waren in de loop der jaren verdwenen of onleesbaar geworden.

De meeste wegen en paden in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer zijn bedoeld voor wandelaars, en meestal vrij toegankelijk. Sommige paden zijn tijdelijk afgesloten in de broedperiode van 15 maart tot 15 juni. Ruiters en ATB'ers zijn groepen die graag en vaak in de natuur komen recreëren. Hiervoor zijn nauwelijks beperkingen opgelegd. Er zijn ruiterpaden en Staatsbosbeheer verwacht weinig overlast van ATB'ers op de laarzenpaden. In een enkel gebied, zoals het landgoed Stania State, zijn ATB'ers niet welkom. Deze gebieden worden te druk bezocht door wandelaars en bovendien heb je daar al gauw schade aan de bijzondere paden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws