Logo
Zoeken
Zoeken
6.2 °C
Foto: Jilmer Postma

Frijsteat Folgeren stunt met geldpers

zo 01 januari 2012 09.15 uur

DRACHTEN - De Oudejaarsvereniging Frijsteat De Folgeren uit Drachten stunt dit jaar bij Vreewyk met een antieke geldpers. De geldpers uit 1910 werd afgelopen woensdagnacht ontvreemd uit een loods in Alkmaar. De muntpers was net gerestaureerd voor het Amsterdamse kunstproject Kunst Reserve Bank. Het was vorige week een raadsel hoe de pers kon verdwijnen aangezien het apparaat loodzwaar is en in een beveiligde kooi stond. De Drachtsters wilden aanvankelijk het wapenschild van de provincie Fryslân stelen maar bij het losschroeven van het schild werden ze aangehouden door de politie.

De aanleiding voor de stunt is de financiële crisis. Onder het motto "Wy moatte us de kop net gek meitsje litte" worden er op nieuwjaarsdag geen euro's maar fleuro's gemaakt. De mensen van Kunst Reserve Bank zijn op de hoogte gebracht dat hun pers in de tuin van Vreewyk staat. Zij zijn in de loop van de dag naar Drachten gekomen om de Oudejaarsploeg te gaan helpen om ook daadwerkelijk de eigen munt te slaan. Dit heuglijke moment mislukte echter omdat 's middags bleek dat niet alle onderdelen aanwezig waren. Kennelijk is de Oudejaarsploeg een belangrijk onderdeel vergeten mee te nemen om echte fleuro's te kunnen maken. Met de fleuro's wilden ze "het leven weer wat vrolijker maken...."

Olympische ringen......
De gestolen ringen van het Olympisch Stadion doken niet in Drachten op. Veel mensen hadden dit verwacht. De ringen zijn gebruikt door Oudejaarsploeg De Geitefok uit Oldeberkoop. De mannen laten weten dat ze graag de Olympische Spelen van 2028 naar Oldeberkoop willen halen. Er wordt in het dorp namelijk dit jaar een multifunctionele accommodatie gebouwd. "Het Olympisch Stadion in Amsterdam is tegen die tijd immers al 100 jaar oud en zal niet meer van deze tijd zijn. Bovendien beschikt Amsterdam niet eens over Olympische ringen en Oldeberkoop wel."

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....