17.8 °C

'Iedereen omarmt acties Sionsberg'

ma 05 december 2011 12.55 uur

DOKKUM - Precies een week nadat bekend werd dat ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum een aantal afdelingen gaat sluiten, wordt duidelijk hoe groot de lokale actiebereidheid is om het ziekenhuis te 'behouden'. Meer dan 3500 mensen tekenden inmiddels de online petitie die afgelopen weekend online werd gezet. Nog eens honderden mensen tekenden de petitie op papier. Een groot aantal politieke partijen heeft het onderwerp opgepakt, wat zelfs tot vragen in de Tweede Kamer heeft geleid. De protestmars van komende zaterdag 10 december om 13.30 uur kan verder ook rekenen op brede steun.

Ziekenhuis wil juist groeien
Ook de medische staf van het ziekenhuis doet volop mee met de acties. "Het komt er op neer dat we niet willen krimpen maar juist willen groeien zodat we de dure voorzieningen zoals acute zorg kunnen betalen. Zo blijft deze regio voorzien van de zorg waar ze recht op hebben", aldus Hilde Royen, voorzitter van de Medische Staf De Sionsberg. "We hebben een aantal “dure” afdelingen, daar moeten meer rendabele afdelingen tegenover komen te staan. Dus niet sluiten, maar onze onrendabele afdelingen in evenwicht brengen door andere meer rendabele afdelingen te openen." De medische staf denk dat het andere ziekenhuizen kan helpen door een deel van de operaties in Dokkum te laten plaatsvinden. Daarover vinden al gesprekken plaats.

Nieuwe gesprekken met zorgverzekeraar
De specialisten zijn vooral verbaasd om het feit dat het sluiten van de afdelingen in Dokkum nu al komt. De Friesland Zorgverzekeraar, ziekenhuizen, huisartsen en patiënten-vertegenwoordigers willen samen het zorglandschap in Friesland opnieuw gaan inrichten, om zo hoge kwaliteit, lage kosten en goede bereikbaarheid in de toekomst te kunnen garanderen. "Nog voordat de besluiten binnen Friesland Voorop genomen zijn worden wij al “uitgekleed”. Hoe kunnen we meepraten als we belangrijke zorg al niet meer mogen leveren!", vraagt de medische staf zich af. "In dit project willen we laten zien waar een klein ziekenhuis groot in kan zijn. En daar willen we dus als volwaardige gesprekspartner aan tafel zitten"

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws