2,5 °C

Knullige beroving in Burdaard

ma 24 oktober 2011 11.51 uur

LEEUWARDEN - Ze waren al drie dagen wakker door de speed. Het geld was op, net als de drugs. En dus besloten de drie vrienden uit Holwerd dat ze maar ergens iets moesten 'halen'. Ze kenden iemand uit Burdaard waarvan ze wisten dat hij drugs dealde. Met een zwart gespoten luchtdrukpistool ging het trio op pad om de dealer te beroven. Het plannetje eindigde bij de achterdeur. Iemand die bij de Burdaarder op bezoek was, pakte het pistool af en brak het doormidden.

De drie overvallers, 20, 21 en 27 jaar,werden maandag door de politierechter veroordeeld tot werkstraffen van 240 uur en acht maanden voorwaardelijke celstraf. Dat er geen hogere straffen werden opgelegd, hadden de verdachten aan de politie te danken: de zaak was meer dan een half jaar op de plank blijven liggen. De overval was eind december 2009. Normaal had er zomaar een celstraf van een paar jaar uit kunnen rollen.

De verdachten zijn pas in mei en juni 2010 door de politie gehoord. De overval had plaatsgevonden in de nacht van 29 december 2009. De Holwerders hadden mooi wat drank en speed op toen ze op het idee kwamen om de dealer in Burdaard te beroven. 'Het was echt een dom idee', zei een van de verdachten. Een rood luchtdrukpistool werd zwart gespoten om het echt te laten lijken. Een vriend, die van niks wist, bracht de overvallers naar Burdaard.

Na een klopje op de achterdeur deed niet de dealer maar een kennis de deur open. De man zag drie gemaskerde kerels voor zich staan. Een van hen richtte het pistool en riep 'Ik schiet je door de kop'. 'En toen kreeg ik klappen', zei de verdachte tegen de politierechter. De man pakte het pistool af en brak het in tweeën. Een van de verdachten gooide een steen tegen zijn hoofd, daarna was de overval over.

De overvallers keerden onverrichterzake terug naar Burdaard. Maar ze waren wel herkend door het slachtoffer. Als de politie niet zolang had gewacht met het oppakken van de zaak, dan was het trio zeker achter de tralies beland. Inmiddels hebben twee van de drie hun leven opgepakt. De 27-jarige wordt vader en heeft zelf met succes zijn drugsverslaving overwonnen. 'De tijd is in het voordeel van de verdachten', aldus de officier van justitie, die de beroving 'het laagste van het laagste' noemde.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

woensdag 1 december | 1 reactie

Kerst bij Tuindorado

Advertentie

woensdag 1 december

Inbraken in Drachten en Ureterp