13 °C

Drachtster brandstichters niet vrij

vr 21 oktober 2011 17.00 uur

LEEUWARDEN - Twee Drachtsters die ervan verdacht worden dat ze in de zomer van 2011 in hun woonplaats een flink aantal coniferen in brand hebben gestoken, komen niet op vrije voeten. Hun advocaten hadden de Leeuwarder rechtbank vrijdag gevraagd hun cliënten voorlopig vrij te laten, tot de zaak inhoudelijk wordt behandeld. De rechtbank weigerde omdat er door de branden veel onrust in de Drachtster gemeenschap is ontstaan. Of, zoals het juridisch heet, er is sprake van 'een geschokte rechtsorde'.

Er is psychisch het een en ander aan de hand met de verdachten. Ze woonden beide in een zogeheten PI-groep van de GGZ in Drachten toen ze op pad gingen om coniferen in brand te steken. Een van de twee, een 21-jarige Drachtster, heeft in 2006 jeugd-tbs (de PIJ-maatregel) opgelegd gekregen. Hij was op proefverlof toen hij deze zomer weer de fout in ging. De nazorg was nog niet eens begonnen. De Drachtster kampt volgens de officier van justitie met 'een hele hoop stoornissen'. Dat is voor de tweede verdachte, een 20-jarige inwoner van Drachten, niet anders.

Hij zou de branden gepleegd hebben om zijn agressie af te reageren. Hij is eerder veroordeeld voor brandstichting. Ook hij lijdt volgens een psychiater aan een hele reeks psychische stoornissen. Om herhaling te voorkomen zullen de twee behandeld moeten worden. Om duidelijk te krijgen hoe die behandeling eruit zou moeten zien en waar dat zou moeten gebeuren, moeten er aanvullende rapporten komen. Als die er zijn zal de zaak behandeld worden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws