17,2 °C

Brandweer NOF anders opgezet

do 13 oktober 2011 23.47 uur

DOKKUM - De brandweerzorg in Noordoost Friesland wordt de komende jaren behoorlijk anders ingericht. Kazernes in Dokkum en Damwoude worden misschien op termijn samengevoegd, net als de posten in Kollum en Buitenpost. Daarnaast krijgen Ternaard, Anjum en Drogeham mogelijk vanaf 2013/2014 te maken met brandweerwagens waarmee nog maar 4 personen hoeven uit te rukken. Op dit moment is in de dorpen een blusploeg van 6 personen nodig. Brandweercommandant Henk van der Veen lichtte de plannen toe bij de raadscommissie Middelen en Algemene Zaken in de gemeente Dongeradeel donderdagavond.

De plannen zijn al langer bekend en werden in juli ook aan de manschappen van de brandweer uitgelegd. Bij het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) loopt op dit moment nog een wetenschappelijk onderzoek dat in 2012 afgelopen is. Dit onderzoek moet veel praktische onduidelijkheden die er nu nog zijn aan het licht brengen. Ook de effecten van het terugbrengen van 6 naar 4 mensen per brandweerwagen moeten dan aan het licht komen. Van der Veen lichtte verder toe dat de plannen niet het gevolg zijn van bezuinigingen, maar dat de brandweerzorg op een andere manier georganiseerd moet worden. Er wordt fors ingezet op het beheersen van risico’s door onder andere doelgroepenvoorlichting, het inzetten van buurt BHV’ers , het terugdringen van loze meldingen en de samenwerking met woningbouwvereniging.

Verschillende commissieleden hadden nogal wat vragen naar aanleiding van de bijeenkomst in Juli. Daar werd bijvoorbeeld aan het licht gebracht dat er op de brandweerwagens met 4 inzittenden (TS4) geen ademlucht of apparatuur voor het openknippen van auto’s aanwezig zou zijn. Allebei zijn echter ook aanwezig op een TS4 volgens Van der Veen. Het onderzoek door het NIFV moet duidelijkheid geven op welke wijze de brandweerwagens minder capaciteit, maar meer slagkracht krijgen. Om niet meer ‘indianenhalen’ de wereld in te helpen, gaat de commandant op korte termijn nog langs de diverse blusploegen.

 

Regionaal nieuws

17,2 °C
14 inbraken
Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.