4,1 °C

Kritiek op beleid van Thús Wonen

do 13 oktober 2011 01.30 uur

DOKKUM - Woningcorporatie Thús Wonen krijgt veel kritiek op de plannen die de corporatie de komende tien jaar heeft. Dat bleek woensdagavond tijdens de raadscommissie Grondgebied in de gemeente Dongeradeel. Verschillende fracties zetten vraagtekens bij de plannen voor de lange termijn die door de woningcorporatie werden gepresenteerd. Thús wonen trekt zich de komende jaren langzaam terug uit dorpen in de regio waar nauwelijks of geen voorzieningen zijn.

Lolke Folkertsma van de FNP-fractie in Dongeradeel had maar weinig positieve woorden over voor Thús wonen. “Dit is in kille sifermjittige benadering. Ik mis de maatskiplike ferantwurdlikheid”. Ook Pieter Braaksma van de fractie van Algemeen Belang Dongeradeel was kritisch. “Dit is de deastek foar de doarpen yn Dongeradiel”, zei hij tijdens de commissie. Directeur Roelof Kuik legde de bal weer terug bij de fracties. “U zult dan anders moeten kiezen, wij kunnen het niet betalen”, aldus Kuik. De corporatie wil niet gaan middelen in het beleid. “Als we dit beleid willen veranderen dan zullen we het ergens anders weer weg moeten halen”, aldus de directeur. Dat is overigens wel wat de fracties in de raad willen. Een constructie waarbij de stad mee betaald aan de voorzieningen in de dorpen.

In dorpen waar wel genoeg voorzieningen zijn gaat de corporatie wel investeren. De komende tien jaar wordt voor ongeveer 135 miljoen euro geïnvesteerd in 5.700 woningen. De woningcorporatie heeft nog niet aangekondigd wanneer de investeringen concreet beginnen of welke woningen als eerste aan de beurt zijn.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie