9,1 °C

Vinden (en meenemen) is ook stelen

di 27 september 2011 16.52 uur

LEEUWARDEN - Ben je een dief als je iets mee naar huis neemt dat je 'zomaar' op straat hebt gevonden? Wel als overduidelijk is dat wat je meeneemt splinternieuw is, er ook nog een bonnetje bij zit en je later ook nog eens probeert om het gevondene in te ruilen voor geld in de winkel waar het is gekocht.

Twee verdachten, een 40-jarige inwoonster van Drachten en haar even oude ex-partner uit Akkrum, kregen dinsdag zeer tegen hun zin een boete (50 en 100 euro) van de politierechter omdat ze zich iets hadden toegeëigend dat niet van hun was. Dat de spullen -twee plastic zakken met daarin acht laarzenspanners- door de eigenaar onbeheerd waren achtergelaten, maakte voor de rechter niets uit. De verdachten zeiden dat ze de plastic zakken op zondag 24 oktober vorig jaar hadden gevonden. De zakken, afkomstig van Blokker, lagen volgens hun onder een soort afdakje achter een winkelstraat in Drachten. Ze waren al thuis toen ze er achter kwamen dat er ook een bonnetje bij zat. Met de bon en de laarzenspanners zijn ze teruggegaan naar de Blokker. Ze kregen 23 euro

De vrouw die de laarzenspanners had gekocht had bij de politie verklaard dat ze de plastic zakken op vrijdag 22 oktober in het schuurtje achter de winkel van haar ouders had gezet. Toen ze dezelfde avond terugkwam, waren de zakken verdwenen. De vrouw ging zelf op onderzoek uit. Ze kreeg van de Blokker te horen dat de spullen terug waren gebracht, op naam van de Drachtster.

Die kreeg vervolgens de politie op bezoek. Dat was volgens de Akkrumer met behoorlijk wat machtsvertoon gebeurd: 'Er stond een compleet arrestatieteam voor de deur'. De man vond dat hij zich absoluut niet schuldig had gemaakt aan diefstal. De officier van justitie dacht er anders over. Omdat uit alles bleek dat de laarzenspanners van iemand anders waren, hadden de verdachten de zakken niet mogen toe-eigenen.

De officier eiste boetes van 180 euro voor de Drachtster en 200 euro voor de Akkrumer. Die was het er nog steeds niet mee eens: 'Als dit de rechtsstaat is, dan heb ik er geen respect voor'. Ondanks zijn tegensputteren veroordeelde de rechter hem en zijn medeverdachte wegens diefstal. De rechter hield er met de hoogte van de boete wel rekening mee dat het bepaald niet om een zaak van landsbelang ging.

 

Regionaal nieuws

9,1 °C
13 inbraken
Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.