2,9 °C

Verdeeldheid over dorpshuis Damwâld

wo 21 september 2011 16.25 uur

DAMWâLD - Door verdeeldheid in de raad van Dantumadiel blijft de toekomst van het (nieuwe) dorpshuis in Damwâld vooralsnog onduidelijk. Op dit moment gaat de politieke discussie over het wel of niet verkopen van de Kruisweg aan de Haadwei in Damwâld. Het vervallen restaurant werd in februari 2009 door de gemeente gekocht en opgeknapt. In november van dat jaar opende uitbater Melle Prins de deuren van het restaurant.

Hoewel het uitbaten van het restaurant een tijdelijk karakter zou krijgen, ligt er in de tussentijd nog altijd geen concreet plan op tafel voor het nieuwe dorpshuis van Damwâld. De ChristenUnie introduceerde daarom deze week een motie (link betreft Word document red.) om de Kruisweg te verkopen. Deze motie wordt op dit moment gesteund wordt door Dantumadiel '82, LLD en de FNP (8 van de 17 zetels).

CDA: Geloofwaardigheid op spel
Het CDA zegt fel tegen de verkoop van de Kruisweg te zijn en laat in een persbericht weten dat de partij verbaasd is over het idee om de Kruisweg maar weer te verkopen. Het CDA denkt dat het idee leidt tot ongeloofwaardigheid van de lokale politiek onder de bevolking. Mede ook omdat het eerdere plan Mounetille ook al niet haalbaar was. Er wordt op deze wijze al jaren gesproken over een nieuwe dorpshuisvoorziening. Jan Jitse Visser denkt dat het college van B&W dit jaar nog met een plan komt en dat dit plan geschikt zal zijn voor het dorp. "Het is niet meer geloofwaardig om weer met een nieuw plan te beginnen...."

CU: Geloofwaardigheid op spel
Juist de geloofwaardig staat ook bij de ChristenUnie hoog in het vaandel. Raadslid Germ Wiersma laat in een reactie weten dat hij juist grote twijfels heeft bij de haalbaarheid van het project Kruisweg. Hij is 'ruwweg' op de hoogte van het financiële plaatje en ziet de toekomst niet rooskleurig. Wiersma: "In tijden van bezuinigingen kun je niet een miljoenenproject neerzetten. Met de Mounetille liep het ook stuk omdat de plannen te ambitieus waren." De ChristenUnie ziet meer heil in de bouw van een zaal bij de sporthal zodat het beheer gezamenlijk met de sporthal gedaan kan worden. "Een voordeliger oplossing en dan pas ben je geloofwaardig...."

Volgende week zal duidelijk worden of de motie van de ChristenUnie het gaat halen. De kans is klein omdat tot op heden 8 van de 17 zetels achter de motie zou zijn. Wanneer het college van B&W met het definitieve plan komt voor een grondige verbouwing van de Kruisweg is vooralsnog niet duidelijk.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie