3,5 °C

Pijnlijke bezuinigingen in Dongeradeel

ma 19 september 2011 10.01 uur

DOKKUM - De gemeenteraad in Dongeradeel moet harde keuzes maken om de komende jaren haar begroting sluitend te krijgen. Als dat namelijk niet gedaan wordt, krijgt de gemeente te maken met een jaarlijks tekort van 1,2 miljoen euro. Alle mogelijk opties zijn door de gemeente in beeld gebracht, waarbij 3 verschillende scenario’s zijn gehanteerd. Deze opties lopen van het volledig schrappen van de taken tot en met een scenario waarbij gevarieerde bezuinigingspercentages zijn gehanteerd. “Er zullen hele pijnlijke beslissingen genomen moeten worden”, aldus burgemeester Marga Waanders tijdens een persconferentie maandagmorgen.

De bezuinigingen in Dongeradeel zijn onder andere nodig vanwege de bezuinigingen van het Rijk, maar ook omdat de gemeente de komende jaren structureel 700.000 euro wil blijven investeren in de sociaaleconomische versterking van Dongeradeel. Daarom zijn alle mogelijke besparingsopties in beeld gebracht, van parkeervoorzieningen tot het investeren in sociale voorziening, cultuur en sport. In totaal zijn er 69 gemeentelijke taken in kaart gebracht waarop bezuinigd kan worden. Omdat het om niet-wettelijke taken gaat, zijn er mogelijk veel subsidiemogelijkheden die mogelijk zullen vervallen. Extra bezuinigingen op de eigen organisatie zitten er niet meer in volgende burgemeester Waanders. “Daar is de rek inmiddels voor het grootste deel uit”. Er loopt nog steeds een bezuinigingsoperatie op het personeel van de gemeente Dongeradeel, waarbij structureel 300.000 euro per jaar op het personeel moet worden bezuinigd.

Alle instanties die met de bezuinigingen te maken krijgen, zijn inmiddels per brief geïnformeerd. Op 4 oktober wordt er voor hen nog een hoorzitting over de bezuinigingen georganiseerd. Vervolgens zal de gemeenteraad op 3 november een besluit moeten nemen over welke bezuinigingen worden ingezet.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie