18 °C
Foto: Geert Huisman

100-jarig jubileum skûtsje Eastermar

za 18 juni 2011 11.12 uur

EASTERMAR -

Vrijdagavond scheepte een tamelijk illuster gezelschap zich in Eastermar op rondvaartboot de Harmonie. Aan boord ging een aantal betrokkenen bij het wel en wee van het skûtsje van Eastermar dat precies dit jaar 100 jaar bestaat. Met andere woorden, het is precies een eew geleden dat het schip op Schilkampen van de helling gleed. En Eastermar zou Eastermar niet zijn als dat heuglijke feit niet zou worden gevierd met een, zij het bescheiden, feestje.

Aan boord ging ook shantykoor de Beurtskippers uit Surhuisterveen en dat betekende dat al voor de afvaart de stemming er prima inzat. Aan boord was ook prominent Eastermar-inwoonster, gedeputeerde Tineke Schokker, evenals de familie Tadema, zeg maar de familie van schipper Geale Tadema, maar daarnaast ook mede-initiatiefnemers van het hele project. Want, zoals Geale Tadema later op de avond zou uitleggen, het skûtsje had in de loop der jaren zijn functie als zeilend vrachtschip allang verloren.

Toen de Eastermarders het schip in handen kregen was het een woonark(!) Maar nu ligt het schip er bij alsof het niet honderd jaar geleden, maar pas gisteren van de werf is gelopen. Stichtingsvoorzitter Wybe Postma memoreerde in zijn korte toespraak uiteraard het sportieve element van het Eastermarder skûtsjes dat komend seizoen de zwaarbevochten plek in de eliteklasse van de IFKS moet zien te verdedigen. Maar hij legde ook, en terecht, de nadruk op de functie van het skûtsje en het hele ‘omsittend laach’ als een vorm van cement in de samenleving van het dorp.

Alles en iedereen doet mee en eigenlijk ontstijgt het skûtsje daarmee alleen de deelname aan de wedstrijdcyclus van de IFKS. Hij had voor de familie Tadema een symbolisch cadeau in de vorm van een mini-zwaard met opschrift als dank voor het vele en langdurige ‘krewearjen’ voor het skûtsje zoals het er nu bij ligt. Ook Tineke Schokker kwam uiteraard even aan het woord. Ze memoreerde net als Wybe Postma het belang voor het skûtsje voor het dorp Eastermar en ook zij vond de inzet van het hele dorp een voorbeeld voor waar een klein dorp groot in kan zijn.

Na een gezellige rondvaart over de Burgumer Mar legde de Harmonie weer aan in Eastermar, waar aan boord van het skûtsje nog een kleine plechtigheid plaats vond. Het voorluik van een skûtsje is vaak versierd met een schilderij en dat ontbrak nog op het Eastermarder skûtsje. Maar een plaatselijke kunstschilder had in die lacune voorzien en dus kon het publiek kennismaken met een fraai schilderij van de ‘Ea’ met een forse topskoelte en ‘it brûs foar de kop en in wetter yn ‘ e warring’. In restaurant Meerzicht werd de avond afgesloten met een bezoek aan de kleine tentoonstelling over het Eastermarder skûtsje in het bijzonder en het skûtsjesilen in het algemeen. En uiteraard was er daarna nog tijd voor ‘besteklik praat’ onder het genot ván….

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws

vandaag, 13.52 uur

Waterstanden zakken in de regio