15,9 °C

Eis: 12 jaar celstraf voor Sietske H.

di 19 april 2011 12.15 uur

LEEUWARDEN -

Twaalf jaar celstraf zonder tbs. Dat is de eis van de officier van justitie tegen Sietske H. uit Nij Beets. De vrouw stond dinsdag terecht voor de verdenking van de moord op haar vier pasgeboren kinderen tussen 2003 en 2009. Volgens de officier van justitie heeft Sietske zich bij het eerste geboren kind schuldig gemaakt aan kinderdoodslag. Bij de laatste drie kindjes acht het OM kindermoord bewezen.

Geen tbs in strafeis
Volgens de officier van justitie zou tbs op zijn plaats zijn geweest maar dan is het noodzakelijk om te weten of er sprake is van een ziekelijke stoornis. Omdat Sietske H. weigerde mee te werken aan het onderzoek, kon er geen diagnose gesteld worden. Mede daarom werd door het OM de maximum celstraf geëist. Voor Sietske H. was de belangrijkste motivatie voor haar daden de angst voor ontdekking. Ze wilde de perfecte dochter zijn en een ongewenst kind of een zwangerschap hoorde daar niet bij. 'Ik wilde ze (de mensen uit haar omgeving - de redactie) niet teleurstellen', zei ze daarover.

Sietske: Ik haat mezelf.....
Aan het einde van de zitting mocht Sietske H. het laatste woord voeren: "Ik haat mijzelf om wat ik heb gedaan. Het allermoeilijkste voor mij is dat de kinderen er niet meer zijn. Ik probeer mij voor te stellen hoe het had kunnen zijn, hoe ze er uit hadden kunnen zien. Ik voel mij schuldig, ik schaam mij diep. Ik weet dat dit nooit weer kan en mag gebeuren."

Sietske gaf een tijdje terug de baby's namen als onderdeel van rouwverwerking. Ze krijgt nu ook hulp van een gevangenispsycholoog. Ze heeft verder aangegeven dat ze ambulant behandeld wil worden. Advocaat Barbara Klunder gaat bij de twee baby's die het laatst zijn geboren uit van doodslag in plaats van kindermoord. Er is volgens haar te weinig bewijs voor doodslag of moord bij eerste twee baby's.

Baby's in stilte geboren....
Tussen 2003 en 2009 werden de baby's van Sietske in stilte geboren. Ze beviel vier keer thuis waarbij de eerste baby het levenslicht zag toen het gezin nog aan de Gietersewei in Nij Beets woonde. Tijdens de bevalling lag het zusje van Sietske op dezelfde zolder op enkele meters afstand te slapen. Het lijkje is later meegegaan toen het gezin naar de Van Eedenstrjitte verhuisde. Sietske heeft de koffer zelf overgebracht.

Over de bevallingen zei Sietske dat ze het gevoel had dat ze toeschouwer was. Van de laatste twee baby's weet ze de details, voor de eerste twee geldt dat niet. Opmerkelijk was het volgens de rechtbank dat ze wel voorbereidingen trof voor de bevallingen -ze legde de vuilniszakken klaar- maar ze heeft nooit voorbereidingen getroffen voor na de bevalling, zoals het kopen van babykleertjes. Ze heeft op een gegeven moment - na de vierde baby - op de bewaarplek op zolder moeten sprayen om de nare lucht te verdoezelen.

Dat ze meerdere malen is bevallen, bevreemdde de rechtbank. Na de eerste keer had ze ervoor kunnen zorgen dat ze niet weer zwanger zou raken. Sietske antwoordde dat ze niet naar de dokter durfde voor de pil omdat ze bang was voor vragen over de eerste zwangerschap.

Sietske wil wel hulp maar geen tbs
Sietske liet rond 13.00 uur aan de rechtbank weten dat ze wel hulp wil, maar niet in de vorm van een tbs. "Omdat ik bang ben dat ik daar nooit weer uitkom." Opvallend is verder dat iedereen uit de omgeving van Sietske H. positief over haar was. Ze was 'dat leuke meisje'. Sietske nu: "Ik denk dat het ook een masker is geweest....." Uit het dna-onderzoek van de politie blijkt dat alle vier baby's dezelfde vader hebben.

Deskundigen kunnen moeilijk oordelen
Aan het begin van de middag werden twee deskundigen van het Pieter Baan Centrum gehoord. Omdat Sietske H. niet wilde meewerken aan een onderzoek kunnen ze weinig zeggen over de geestelijke gesteldheid en of er sprake is van een persoonlijkheidsstoornis.

Sietske H. enigste verdachte
Uit het betoog van de officier van justitie blijkt dat Sietske H. alleen verantwoordelijk is voor haar daden: "Uit onderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden dat anderen uit de omgeving van Sietske strafrechtelijk betrokken zijn geweest bij de delicten." De familie heeft volgens het OM helemaal niets gemerkt van de zwangerschappen. Sietske was heel handig met het verbergen van de zwangerschappen door wijde kleding te gaan dragen. Op vragen in die richting antwoordde ze ontwijkend.

Volgens de officier van justitie is het bewezen dat Sietske alle vier pasgeboren baby's heeft gedood. Volgens haar leefden alle vier na de bevalling. Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) concludeerden dat de baby's voldragen waren. Sietske zei van het vierde kind: "Het was een mooi baby'tje". Bij het doden wilde ze in alle gevallen het huilen stoppen. Ze was bang dat ze ontdekt zou worden. Een baby paste niet in het 'perfecte plaatje' dat ze voor de buitenwereld wilde ophouden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak, op dinsdag 3 mei.

 

Regionaal nieuws

15,9 °C

8 inbraken

8 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.