10.3 °C

20 jaar voor moord op Suzanne Monsma

ma 18 april 2011 14.08 uur

LEEUWARDEN - De 25-jarige Johannes van der Z. uit Dokkum is maandag door de rechtbank in Leeuwarden tot 20 jaar cel veroordeeld voor de moord op Suzanne Monsma. Dat is beduidend hoger dan de straf die de officier van justitie had geëist. De officier eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van 12 jaar in combinatie met tbs en dwangverpleging.

Doordat de Dokkumer niet mee heeft willen werken aan de psychologische onderzoeken in het Utrechtse Pieter Baan Centrum (PBC) is het voor de rechtbank niet mogelijk om een verband te leggen tussen het delict en de gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens die het PBC heeft kunnen vaststellen.

De rechtbank acht Van der Z. volledig toerekeningsvatbaar. Hij heeft verklaard dat hij het slachtoffer in een opwelling heeft geslagen. Dat vindt de rechtbank niet aannemelijk. Hij heeft zijn verklaringen meerdere malen gewijzigd. De man heeft geen plausibele verklaring kunnen geven voor het meenemen van de moker waarmee het slachtoffer is vermoord.

De rechtbank gaat er van uit dat hij de hamer welbewust heeft in een rugzak meegenomen om de 24-jarige Suzanne om het leven te brengen. Hij had het slachtoffer met een smoesje meegelokt: hij zou haar een vogelnest laten zien. Dat de vrouw op een open plek in dichte bossages is omgebracht is voor de rechtbank reden om aan te nemen dat haar moordenaar de plek bewust heeft uitgezocht.

Na de moord ging Van der Z. er in paniek vandoor. Nadat hij zijn bebloede kleren in de wasmachine had gestopt, keerde hij terug naar het park, om seks te hebben met het stoffelijk overschot van de vrouw die hij een paar uur eerder om het leven had gebracht. Daarmee heeft Van der Z. volgens de rechtbank blijk gegeven van 'een ernstig gebrek aan respect voor het slachtoffer'.

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij de familie in het ongewisse heeft gelaten over het lot van het slachtoffer. Na de moord is de broer van Suzanne bij de Dokkumer aan de deur geweest om te vragen of hij wist waar zijn zuster was. De Dokkumer had zelfs aangeboden om te helpen zoeken. Hij moet aan de nabestaanden een schadevergoeding van ruim 7000 euro betalen, als tegemoetkoming in de begrafeniskosten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws