12,2 °C
© Jochem Wiersma

Brandweeroefeningen De Sionsberg

di 01 maart 2011 19.30 uur

DOKKUM -

In ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum zijn de afgelopen dagen drie grote brandoefening onder de naam "De genadeklap" gehouden.

In een kamer op de hartbewaking werd een brand gesimuleerd. Deze brand had een doorslag naar een naastgelegen kamer. De grote rookontwikkeling werd gedetecteerd door een rookmelder van de brandmeldinstallatie, die vervolgens automatisch de brandweer en de bedrijfshulpverleners alarmeerde.

En toen was er volop actie in de tent. Hollende BHV'ers spoedden zich naar de receptie om instructie te krijgen en gewapend met een portofoon op onderzoek uit te gaan.

Er moet snel gehandeld worden. Wat is er aan de hand?, zijn er slachtoffers?, hoe groot is de brand? Allemaal vragen waar de BHV'ers voor kwamen te staan. Als snel was duidelijk dat afdeling D2 vol rook stond en er brand was in de kamers 214 en 216. Volgens de patientenlijst lagen er op elke kamer twee patienten.

De gealarmeerde brandweer werd bij de hoofdingang opgevangen door een BHV'er en op de hoogte gebracht van de situatie. Middels een plattegrond kreeg de brandweer uitleg in welke kamers brand was.

De eerste brandweermensen gingen gewapend met een brandslang van de brandslanghaspel op de gang, richting de brandende kamers. Vervolgens werden door andere brandweermensen hogedrukslangen naar binnen gebracht. Al snel werd duidelijk dat er een grote brand op de kamers was en dat de patiënten zo snel mogelijk in veiligheid gebracht moesten worden. Er werd meteen opgeschaald naar middelbrand, waarop een tweede brandweerkorps kwam assisteren.

Samen met de BHV'ers werden patienten -sommigen met bed en al- van de kamers gehaald en in veiligheid gebracht op andere afdelingen en overgeplaatst naar andere ziekenhuizen in de omgeving.

Het is belangrijk om dergelijke oefeningen te houden, vertelt Dik Zijlstra die BHV coördinator is van Zorggroep Pasana. Wanneer er daadwerkelijk een calamiteit uitbreekt, moeten hulpverleners precies weten wat ze moeten doen. Je moet ten slotte op alles voorbereid zijn.

Alle drie oefening verliepen goed. De BHV'ers waren goed voorbereid en de brandweer was snel ter plaatse. Een dergelijke oefening is altijd spannend, maar iedereen wist wat zijn of haar rol was.

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws

Vandaag, 18.30 uur

Marrum krijgt jeu-de-boulesbaan

12,2 °C

3 inbraken

4 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.