4,3 °C

Eis 1 jaar voor ontucht met dochters

vr 28 januari 2011 17.57 uur

LEEUWARDEN -

Officier van justitie Petra van der Vliet vindt dat een 61-jarige Burgumer een jaar de cel in moet. De man stond vrijdag terecht omdat hij met twee van zijn dochters ontuchtige handelingen heeft gepleegd. Een van de slachtoffers is verstandelijk minder begaafd. De andere dochter zou in haar jeugd meerdere malen door haar vader zijn gestreeld en betast.

De zaak kwam aan het rollen toen een zoon van de Burgumer aangifte deed van ontucht in zijn jeugd, gepleegd door zijn vader. De zaak was al verjaard, maar door die aangifte kwam er meer los. Een dochter deed ook aangifte van incest. Met de aantekening dat ze niet wilde dat haar vader langdurig in de gevangenis zou belanden. Ze wou dat de man stopte en dat hij een behandeling kreeg.

De dochter repte van verschillende voorvallen in haar jeugdjaren waarbij zij door haar vader betast zou zijn. Het misbruik had haar het gevoel gegeven dat ze zich eigenlijk nooit veilig kon voelen bij haar vader. Die kon zich de precieze details niet voor de geest halen. 'Ik heb geprobeerd om het boven te krijgen, maar het is niet gelukt', zei de man. Aan de andere kant geloofde hij niet dat een van zijn kinderen erover zou liegen.

Het misbruik heeft veel impact gehad. In een slachtofferverklaring schreef de dochter dat ze er depressieve gevoelens en een minderwaardigheidsgevoel aan over had gehouden. Inmiddels had ze het een plekje kunnen geven. Ze benadrukte dat ze geen wrok koestert jegens haar vader. Ze vindt het vooral belangrijk dat de man hulp krijgt. De twee zaken staan niet op zichzelf.

In het dossier worden meer namen genoemd van familieleden en mensen uit de omgeving van de verdachte die ook door hem zijn misbruikt. Sommige zaken zijn verjaard, in andere zaken wilden de slachtoffers geen aangifte doen. De officier noemde de zaken die vrijdag door de rechtbank werden behandeld 'het topje van de ijsberg'. Van der Vliet had 'heel sterk' het idee dat de Burgumer niet het achterste van tong heeft laten zien.

Bovendien twijfelde zij of de man wel echt 'het foute en verwerpelijke van zijn handelen' inziet. Het feit dat de slachtoffers en andere familieleden nog steeds erg loyaal zijn naar de verdachte toe, noemde de officier 'een heel erg griezelig aspect'. Het zou kunnen betekenen dat in de toekomst foute dingen nog steeds gemakkelijk verborgen kunnen blijven. In principe was een lange gevangenisstraf op zijn plaats, vond Van der Vliet.

Zij hield er rekening mee dat ook de deskundigen van mening zijn dat de Burgumer behandeld moet worden. Ook liet Van der Vliet de wil van de slachtoffers meetellen. Naast de onvoorwaardelijke celstraf eiste zij een jaar cel voorwaardelijk met een extra lange proeftijd van drie jaar. Verder moet de Burgumer van de officier onder toezicht van de reclassering komen te staan en moet hij verplicht een behandeling voor zedendelinquenten ondergaan.

De rechtbank doet op 11 februari uitspraak.

 

Regionaal nieuws

4,3 °C

9 inbraken

10 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.