10,2 °C

Eis €10.000 boete voor psychotherapeut

di 18 januari 2011 17.28 uur

LEEUWARDEN -

Stenen door de ruiten, brandstichting, bedreigingen. De situatie rond een Joods gezin uit Buitenpost dreigde eind vorig jaar volledig uit de hand te lopen. De buurvrouw kreeg eind september een steen met de tekst 'jodehoer' door de ruit, een week later werd er brand gesticht bij haar woning. De zaak lijkt nauw verwant aan de rechtszaak die dinsdag bij de Leeuwarder rechtbank diende.

De 55-jarige buurman van de vrouw uit Buitenpost moest bij de Leeuwarder rechtbank terechtstaan op verdenking van het stalken van een vrouw uit Hurdegaryp. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan laster: hij zou geprobeerd hebben de vrouw en haar gezin zwart te maken. In brieven aan huisartsen, de middelbare en lagere school, Bureau Jeugdzorg en uitkeringsinstantie UWV werden allerlei verdachtmakingen en beschuldigingen richting het gezin geuit.

De ouders werden ervan beschuldigd dat ze hun kinderen geestelijk en lichamelijk mishandelden en verwaarloosden. Het UWV kreeg bericht dat de vrouw haar kwaal (MS) zou voorwenden. Dit had tot gevolg dat de vrouw een herkeuring moest ondergaan, waarna ze 65 procent op haar WAO-uitkering werd gekort. Het gezin kreeg ook stoeptegels door de ruiten met daarop beledigende teksten geplakt. De bedrijfsbus van de echtgenoot van het slachtoffer is in brand gestoken.

Ook mensen uit de directe omgeving van het gezin ontvingen bedreigende en intimiderende mailtjes en brieven. Op de zitting ontkende de Buitenposter dat hij ook maar iets te maken had de zaken die hem worden verweten. Tijdens de politieverhoren had hij een deels bekennende verklaring afgelegd, maar op de zitting trok hij die bekentenis in. 'Ik heb het wel verklaard, maar ik heb het niet gezegd', zei hij.

Hij zei dat hij tijdens de verhoren vermoeid was. Hij was 'buitengewoon emotioneel' en onder invloed van medicijnen. Om het tegendeel te bewijzen, toonde de officier van justitie beelden van de verhoren waarin de verdachte behoorlijk ontspannen overkwam. Hij zou een intensieve relatie met het slachtoffer hebben gehad. Volgens de officier kon de man het beëindigen van de relatie door het slachtoffer niet accepteren.

De vrouw klopte eind jaren '90 aan bij de stichting van de verdachte voor psychische hulp. Later werd ze zelfs penningmeester van de stichting. De stichting biedt hulp aan mensen die volgens de Buitenposter zijn vastgelopen in de 'gewone' hulpverlening. Hoewel hij geen officiële titel heeft, noemt hij zichzelf psychotherapeut.

Bewijs voor de betrokkenheid van de Buitenposter in de vele brieven en mailtjes vond de officier onder andere in een lijst die bij de man thuis op een prikbord hing, met de adressen van scholen en artsen die beschuldigende brieven en mailtjes hadden gekregen. Er zijn meer aanwijzingen dat mensen die braken met de stichting het zwaar te verduren hebben gekregen, stelde de officier. Zij eiste een boete van 10.000 euro en celstraf gelijk aan het voorarrest -20 dagen- en 180 dagen voorwaardelijk. Het slachtoffer wil een schadevergoeding van € 4626. Uitspraak over twee weken.

 

Regionaal nieuws

woensdag 24 februari | 5 reacties

Auto uitgebrand in Drachten

10,2 °C

12 inbraken

5 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.