Account
Logo
Zoeken
7.9 °C

Behoud doktershuis aan zijden draadje

ma 17 januari 2011, 15.25 uur

SURHUISTERVEEN - De toekomst van de voormalige dokterswoning aan De Kolk 15 in Surhuisterveen hangt aan een zijden draadje. De eigenaren Berend Popke van der Velde uit Opende en aannemer Gerrit Schuil uit Surhuisterveen (beiden 50% eigenaar) willen op korte termijn een nieuw winkelpand met appartementen laten verrijzen op de plek waar nu het oude pand nog staat. Dit betekent dat de dokterswoning plaats moet maken voor de nieuwbouw.

Een actiegroep, die pas er laat de dreigende sloop ontdekte, is afgelopen weekend in allerijl in het leven geroepen. In december bleek namelijk al een sloopvergunning voor het pand aan De Kolk 15 aangevraagd te zijn. Een petitie werd zaterdag online gezet en binnen 30 uur tijd tekende 678 mensen de petitie. Er kan bij de gemeente Achtkarspelen tot dinsdag bezwaar worden gemaakt tegen de vergunning. Vanaf deze dag kunnen de eigenaren - met de sloopvergunning op zak - het pand gelijk afbreken.

Gesprek tussen eigenaren en actiegroep
Of het zo snel gaat, is maar de vraag. Zo is burgemeester Van der Zwan maandag gelijk in actie gekomen toen hij er achter kwam dat vele mensen het beeldbepalende pand willen behouden. Van der Zwan heeft inmiddels met beide partijen een gesprek gehad. De eigenaren zijn bereid om te praten en er is afgesproken dat er op korte termijn een afspraak wordt gemaakt. Frans Kuipers van de actiegroep wordt gevraagd enkele mede bezwaarmakers mee te nemen tijdens het gesprek. Zowel burgemeester Van der Zwan als wethouder Jan Lammers zullen hierbij aanwezig zijn.

Procedures goed doorlopen
De gemeente Achtkarspelen laat deze site verder weten dat ze alleen maar procedures volgen en dat er vanuit de gemeente niets gedaan kan worden. "Het pand staat niet op de lijst met rijksmonumenten" aldus Ymca de Graaf van Achtkarspelen. Dat betekent dat de gemeente meewerkt als een sloopvergunning wordt aangevraagd. Voor de actiegroep is het overigens nog wel mogelijk om bij de rechtbank een voorlopige voorziening aan te vragen. De rechtbank kan dan bepalen dat de sloop niet in gang kan worden gezet.

Actiegroep net op tijd met bezwaar
Tot maandag was er overigens nog geen enkel bezwaar ingediend tegen de sloopvergunning. Volgens de gemeente zijn er maandag twee e-mails binnengenomen met een bezwaar. Deze zijn echter niet geldig aangezien een bezwaar schriftelijk (op papier) ingediend moet worden. De actievoerders zijn inmiddels wel keurig langs geweest met een brief (en de petitie). Het bezwaarschrift zal naar verwachting in maart van dit jaar behandeld worden. Of de voormalige dokterswoning dan nog in Surhuisterveen is maar de vraag.....

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost