-0,4 °C

Wetterskip: voorzichtig malen na dooi

zo 05 december 2010 19.17 uur

LEEUWARDEN -

Wetterskip Fryslân is zondag voorzichtig gestart met het malen van water uit de polders. De dooi in combinatie met de hoeveelheid gevallen sneeuw vragen om deze maatregel. Het waterschap heeft dit besloten na overleg met enkele ijsverenigingen die toertochten organiseren op natuurijs. Het waterpeil zal door het malen op de Friese boezem lang omhoog komen. Of afstromen van de Friese boezem nodig is, wordt later beslist.

In de nacht van zaterdag 4 op zondag 5 december is een dooiaanval ingezet. Die ging gepaard met flinke sneeuwval. Dit is slecht voor het ijs en veroorzaakt in de laaggelegen gebieden in Friesland een hoge waterstand met kans op wateroverlast. Dat maakt het opstarten van de gemalen nodig. Wetterskip Fryslân bekijkt per gebied of er gemaald moet worden en hoeveel.

De verwachting is dat de temperatuur de komende dagen overdag boven het vriespunt blijft. Dit betekent dat het water in de Friese boezem in beweging is en het waterpeil nadrukkelijk in de gaten moet worden gehouden.

 

Regionaal nieuws

zaterdag 16 januari

Schoorsteenbrand in Gorredijk

-0,4 °C

4 inbraken

14 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.