Account
Logo
Zoeken
9 °C

Golf-bestuurder was 'strontvervelend'

ma 22 november 2010, 21.07 uur

LEEUWARDEN - Het was een typisch geval van bumperkleven en irritatie over en weer in het verkeer. Een inwoner van de Westereen (50) moest zich maandag voor de rechter verantwoorden omdat hij op 9 april vorig jaar in een verkeersruzie de bestuurder van een Golf mishandeld zou hebben. De verdachte opperde dat hij de ander in feite met geen vinger had aangeraakt. Tot zijn eigen verbazing had de politie hem wel opgepakt.

De verdachte en de VW-bestuurder kwamen letterlijk en figuurlijk met elkaar in botsing, toen de Golf op de Foarstrjitte achterop de Mercedes van de Westereender botste. Volgens de verdachte kon dat moeilijk anders, omdat de Golf al een heel stuk vlak achter hem had gereden. Een fietsster had de auto in de Tsjerkestrjitte al zien bumperkleven, nadat een inhaalpoging was mislukt.

Het leek volgens de fietsster alsof de Golf de Mercedes 'opdrukte', zo dicht reden de auto's op elkaar. De vrouw zei tegen de politie dat de VW-bestuurder zich in haar ogen 'strontvervelend' had gedragen. Na de botsing op de Foarstrjitte zou de VW-bestuurder zijn broer gebeld hebben, die snel ter plekke was -ook in een Golf- en op zijn beurt de verdachte met een kruissleutel zou hebben bedreigd.

De inzittenden van de Mercedes, de vrouw van de verdachte en vooral diens dochter, werden ook bedreigd door de broer en de vriendinnen van de twee mannen. De bestuurder van de Golf had verklaard dat juist de verdachte de grote agressor was: de man zou hem door het openstaande portierraam een paar klappen hebben gegeven. Hij had beweerd dat de Mercedes plotseling was gestopt en dat hij zelfs na krachtig remmen een botsing niet meer kon voorkomen.

De Westereender zei dat hij de jongen nooit heeft aangeraakt. Hij was van plan om hem door het open raam even aan het oor te trekken. 'Om hem te vragen waar hij eigenlijk mee bezig was', aldus de verdachte. Een politieman in burger was snel ter plekke, even later kwamen zijn collega's er ook bij. De Westereender werd tot zijn grote verbazing opgepakt en aangemerkt als verdachte.

De politie had vervolgens hem gehoord, de twee broers en de vriendin van de bestuurder van de Golf. Onafhankelijke getuigen, zoals de fietsster en een omwonende die het tafereel vanuit een bovenraam had gadegeslagen, waren niet gehoord. Ook de dochter en de echtgenote van de verdachte hoefden niet naar het bureau te komen om een verklaring af te leggen.

Dat was meteen het grote bezwaar van de advocaat, toen de zaak op 20 april voor het eerst voor de rechter kwam. De getuigen werden op verzoek van de raadsman alsnog door de onderzoeksrechter gehoord. De officier van justitie moest toegeven dat die nieuwe verklaringen een compleet andere kijk op de zaak gaven. De verhalen stonden lijnrecht tegenover elkaar en de onafhankelijke getuigen hadden in het voordeel van de verdachte verklaard.

De politie had bovendien geen letsel geconstateerd bij de VW-bestuurder. De advocaat stelde dat zijn cliënt nooit vervolgd had mogen worden. Hij opperde dat wanneer het dossier meteen compleet was geweest, dat waarschijnlijk ook niet was gebeurd. 'Hij was juist degene die de kop er goed bij heeft gehouden', aldus de raadsman. De rechter kwam ook tot de conclusie dat de agressie vooral van de tegenpartij kwam. De Westereender werd vrijgesproken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
77.7%
Heel misschien wordt het nog wat....  
2.7%
Ik hoop dat het doorgaat!  
19.6%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie





regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'