Account
Logo
Zoeken
4.5 °C

Zwagerboscher blijft in voorarrest

di 21 september 2010, 12.30 uur

LEEUWARDEN - De man die op 19 januari door de politie werd neergeschoten op een schoolplein in Heerenveen komt niet op vrije voeten. De raadsman van de 41-jarige inwoner van Zwagerbosch vroeg dinsdag bij een zogeheten pro forma-behandeling van de zaak door de Leeuwarder rechtbank om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt te schorsen of op te heffen, in afwachting van de behandeling van de zaak.

De advocaat deed dit verzoek naar aanleiding van een brief van een psycholoog die werkzaam is in de penitentiaire inrichting Ter Apel, waar de Zwagerboscher momenteel nog steeds in voorarrest zit. Uit die brief zou blijken dat de psychische stoornis, die eerder nog door andere deskundigen is geconstateerd, niet meer aanwezig zou zijn.

Volgens de raadsman gebeurt het vaker dat een verblijf in de gevangenis een heilzame werking heeft op een gedetineerde. De advocaat vond dat er in elk geval 'een begin van twijfel' is of de geestelijke toestand van de Zwagerboscher nog wel dezelfde is als toen hij op 19 januari met een mes in de hand over het plein van de Van Kleffenschool in Heerenveen liep.

De raadsman wil ook dat de deskundigen die concludeerden dat zijn cliënt aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt een zevental vragen beantwoorden. De deskundigen moeten onder andere antwoord geven op de vraag of er nog steeds sprake is van een psychische stoornis. Verder wil de advocaat dat de deskundigen zich uitlaten over het recidivegevaar; hoe groot de kans is dat de verdachte in de toekomst ooit nog eens in de fout kan gaan.

De rechtbank wees het verzoek tot vervroegde vrijlating af. Op 24 juni werd de zaak aangehouden, nadat de officier van justitie drie jaar cel en tbs met voorwaarden had geëist. De rechtbank besliste dat er verder onderzoek gedaan moest worden naar de voorwaarden die aan een eventuele tbs-maatregel moesten worden verbonden.

De Zwagerboscher zorgde op 19 januari voor veel beroering in zowel zijn woonplaats als in Heerenveen. Voor hij met een mes in de hand het schoolplein opliep, had hij zijn eigen woning in brand gestoken. Onderweg naar de Van Kleffenschool was hij op het werk van zijn ex-vrouw geweest. De vrouw was die dag niet aanwezig. De verdachte reed door naar de school.

Toen hij probeerde het gebouw binnen te komen, werd hij neergeschoten. De politie had hem verschillende malen gesommeerd het mes te laten vallen. Later zou de man verklaren dat hij zijn kinderen nog eenmaal wou zien voor hij zelfmoord ging plegen. Toen de moeder hoorde dat haar ex naar haar op zoek was, had zij eerder die dag uit voorzorg de kinderen van school gehaald. De zaak zal op 9 november behandeld worden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.5%
Nee  
55.3%
Maakt me niet uit  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!