Account
Logo
Zoeken
6 °C

Rechter: heling niet te bewijzen

do 16 september 2010, 21.50 uur

LEEUWARDEN - Had de 26-jarige verdachte uit De Westereen zich nu wel of niet schuldig gemaakt aan heling, toen hij in de zomer van vorig jaar een gestolen buitenboordmotor kocht. De Westereender zelf zei tegen de politierechter dat hij zich van geen kwaad bewust was. Hij dacht dat de motor eerlijk was. Hij had op een feestje een opmerking laten vallen: de buitenboordmotor van zijn bootje was niet goed meer en hij wou wel een andere.

Een 46-jarige Leeuwarder wist misschien wel een motor. Daar haperde wel wat aan, maar de verdachte was handig en zou het ding wel kunnen repareren. Samen met een kennis haalde de Westereender de motor op uit een loods op industrieterrein de Hemrik in Leeuwarden. De motor hing nog aan een rubberboot.

Volgens de Westereender was er een prijs afgesproken van 4500 euro. Iemand anders had een zelfde bedrag horen noemen. De Westereender, hij heeft een uitkering, zou in gedeelten kunnen betalen. Toen hij de motor -een 'dikke' volgens de kenners- al had gekocht besefte hij dat hij het ding helemaal niet kon betalen. Toen was het al te laat, de politie was de dieven op het spoor gekomen.

De Leeuwarder had gezegd dat de verdachte de motor voor 1500 euro zou kopen, een schijntje van de werkelijke waarde. Hij had de motor met een maat gestolen in Jelsum, samen met een rubberboot en een boottrailer. De Westereender had totaal geen argwaan gekoesterd. Als dat wel het geval was geweest, dan had hij de koop afgeblazen, bezwoer hij de rechter.

De zaak had de nodige gevolgen voor hem en hij zat al niet lekker in zijn vel. Dat was gekomen nadat hij na een veroordeling in 2006 een poos in de gevangenis had gezeten, overigens ook voor heling. Het verblijf achter de tralies had psychisch nogal wat sporen achtergelaten.

De officier van justitie zag geen reden om aan de verklaringen van de andere verdachten te twijfelen maar de rechter aarzelde wel. Hij had vooral zijn bedenkingen bij de verschillende verklaringen over het overeengekomen koopbedrag. Bij twijfel mag een rechter niet veroordelen en dus werd de Westereender vrijgesproken.

De Leeuwarder kreeg een werkstraf van 120 uur, plus dertig uur voorwaardelijk. Hij had in mei vorig jaar in zijn woonplaats ook nog een sloep en een boottrailer gestolen. De man moet twee schadevergoedingen betalen van in totaal 6408 euro. De Hurdergarypster moet zich later verantwoorden. Hij kon wegens gezondheidsklachten niet naar de rechtbank komen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding


regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver



regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum