1,4 °C

18 Kandidaten voor burgemeester T-diel

di 10 augustus 2010 09.37 uur

BURGUM -

Er zijn achttien kandidaten voor het burgemeesterschap van Tytsjerksteradiel. Van de achttien betreffen het vijf burgemeesters die kennelijk dolgraag hun eigen gemeenten inruilen voor een nieuwe. De PvdA is onder de kandidaten het ruimst vertegenwoordigd. Er dingen verder zeven vrouwen mee. Echt geliefd is Tytsjerksteradiel niet aangezien Dantumadiel, Dongeradeel en Opsterland meer kandidaten trokken toen er twee jaar geleden een burgemeester werd gezocht. Achtkarspelen had in 2007 de minste liefhebbers met een aantal van 15.

Van de dertien gegadigden die geen burgemeester zijn geweest, hebben vijf ervaring als wethouder. Ook hebben zich sollicitanten bij Commissaris van de Koningin gemeld die raads- of statenlid zijn geweest of geen politieke ervaring hebben. De kandidaten komen behalve van de PvdA (6) van GroenLinks (3), CDA (2), FNP (2), VVD (2) en D66 (1). Twee geïnteresseerden hebben hun politieke achtergrond niet bekend gemaakt. Eén belangstellende woont in Zwitserland. De briefschrijvers zijn gemiddeld ruim 51 jaar oud.

De heer Jorritsma maakt de komende weken een selectie uit de sollicitanten. Die legt hij eind september voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeente Tytsjerksteradiel. De commissie nodigt deze gegadigden uit voor een gesprek. Vervolgens beveelt de commissie vertrouwelijk twee kandidaten aan bij de gemeenteraad. Die vergadert daar achter gesloten deuren over en maakt daarna de nummer één van de aanbevelingslijst openbaar.

De verwachting is dat de Kroon vervolgens in januari de nieuwe burgemeester benoemt. De huidige burgemeester de heer Gerrit Jan Polderman (63, VVD) stopt op 1 januari volgend jaar. Hij maakt gebruik van de mogelijkheid om vervroegd uit te treden.

 

Regionaal nieuws

1,4 °C

4 inbraken

14 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.