Account
Logo
Zoeken
5.1 °C

18 Kandidaten voor burgemeester T-diel

di 10 augustus 2010, 9.37 uur

BURGUM - Er zijn achttien kandidaten voor het burgemeesterschap van Tytsjerksteradiel. Van de achttien betreffen het vijf burgemeesters die kennelijk dolgraag hun eigen gemeenten inruilen voor een nieuwe. De PvdA is onder de kandidaten het ruimst vertegenwoordigd. Er dingen verder zeven vrouwen mee. Echt geliefd is Tytsjerksteradiel niet aangezien Dantumadiel, Dongeradeel en Opsterland meer kandidaten trokken toen er twee jaar geleden een burgemeester werd gezocht. Achtkarspelen had in 2007 de minste liefhebbers met een aantal van 15.

Van de dertien gegadigden die geen burgemeester zijn geweest, hebben vijf ervaring als wethouder. Ook hebben zich sollicitanten bij Commissaris van de Koningin gemeld die raads- of statenlid zijn geweest of geen politieke ervaring hebben. De kandidaten komen behalve van de PvdA (6) van GroenLinks (3), CDA (2), FNP (2), VVD (2) en D66 (1). Twee geïnteresseerden hebben hun politieke achtergrond niet bekend gemaakt. Eén belangstellende woont in Zwitserland. De briefschrijvers zijn gemiddeld ruim 51 jaar oud.

De heer Jorritsma maakt de komende weken een selectie uit de sollicitanten. Die legt hij eind september voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeente Tytsjerksteradiel. De commissie nodigt deze gegadigden uit voor een gesprek. Vervolgens beveelt de commissie vertrouwelijk twee kandidaten aan bij de gemeenteraad. Die vergadert daar achter gesloten deuren over en maakt daarna de nummer één van de aanbevelingslijst openbaar.

De verwachting is dat de Kroon vervolgens in januari de nieuwe burgemeester benoemt. De huidige burgemeester de heer Gerrit Jan Polderman (63, VVD) stopt op 1 januari volgend jaar. Hij maakt gebruik van de mogelijkheid om vervroegd uit te treden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.2%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.5%
Geen mening  
29.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!