Account
Logo
Zoeken
4.4 °C

Tot 15 maanden cel voor fietsendieven

vr 16 juli 2010, 18.00 uur

LEEUWARDEN - Ze zijn 18 en 19 jaar oud en ze hebben een strafblad van respectievelijk zeven en zes pagina's dik. Beide liepen ze in een proeftijd en allebei trokken ze zich daar weinig van aan. De jongste van de twee had negen maanden voorwaardelijke jeugddetentie boven zijn hoofd hangen, toen hij meermaals in de fout ging. De andere verdachte had twee weken voorwaardelijke celstraf achter zijn naam staan.

Tegen de politierechter zei de 19-jarige vrijdag dat hij er niet echt aan had gedacht dat hij in een proeftijd liep: 'Het kan gebeuren dat je een foutje maakt'. Dat foutje maakte het duo toen ze op 10 april bij winkelcentrum de Noorderpoort in Drachten een handtas pikten. Een 42-jarige vrouw had de tas per ongeluk aan haar fiets laten hangen. Een getuige zag dat twee jongens er rennend met de handtas vandoor gingen.

De eigenares zette meteen de achtervolging in. Ze vond de jongens terug bij een garagebox in de buurt van het winkelcentrum. Dar ontkenden de jongens dat ze de tas gestolen hadden. Als bewijs gunden ze de vrouw om even een kijkje in de box zodat ze met eigen ogen kon zien dat haar tas daar niet lag. De vrouw zag echter wel dat er tientallen fietsen in de bergplaats stonden. De jongens hadden bij een van de flats aan het Schuttersveld de tas al leeggehaald.

Toen de 18-jarige even later de vrouw in gezelschap van de politie tegenkwam, zette hij het plotseling op een lopen. Hij werd aangehouden terwijl zijn maat kon ontkomen. Hij werd later opgepakt. De twee bleken een groot aantal fietsendiefstallen op hun naam te hebben. Vanaf februari 2010 hadden ze in heel Drachten tientallen fietsen gestolen. Ze beschikten over een loper waarmee ze de sloten openmaakten. De gestolen karretjes werden voor een paar tientjes verpatst aan een tweetal vaste afnemers.

De officier van justitie vermoedt dat het duo achter veel meer fietsendiefstallen zit. De 19-jarige ontkende betrokken te zijn geweest bij de tasjesdiefstal. Ook van een brommer, waarvan hij zei dat hij die hij voor 150 euro bij een café aan de Kaden had gekocht, wist hij niet dat die gestolen was. Een verhaal dat zowel de officier als de rechter niet geloofden.

Voor beide verdachten geldt dat hun omgeving niet meer pikt dat ze telkens met justitie in aanraking komen. De moeder van de 18-jarige had tegen een medewerker van de reclassering gezegd dat haar zoon in de gevangenis maar moest leren waar zijn grenzen liggen. Het alcoholgebruik van de Drachtster baart de reclassering zorgen. Hij is niet dom, maar hij wil niet verder leren omdat hij dan vijf dagen per week naar school moet. De officier noemde de situatie 'zorgwekkend'.

Alle vormen van straffen en hulpverlening die de Drachtster heeft gehad, hebben volgens de officier niets geholpen. Hetzelfde gold voor de andere verdachte. Hij heeft nog een zaak die in hoger beroep loopt. Een van de eisen van de officier bij die zaak is dat de Drachtster in een inrichting voor jeugdigen geplaatst wordt, de zogeheten 'PIJ-maatregel', of 'Jeugd-tbs'.

De twee zitten sinds begin april in voorlopige hechtenis. Ze zullen voorlopig niet van hun vrijheid kunnen genieten. Op voorstel van de officier veroordeelde de rechter de verdachten tot celstraffen van zes maanden. De voorwaardelijke straffen werden omgezet in onvoorwaardelijke vrijheidsstraffen. Dat houdt in dat de 18-jarige in totaal 15 maanden moet zitten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
74%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
22.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie




regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'