Account
Logo
Zoeken
8.3 °C

Drent licht Amelander middenstand op

di 1 juni 2010, 20.16 uur

LEEUWARDEN - De Amelander middenstand kent de 41-jarige man uit Coevorden maar al te goed. Hij staat ondermeer bekend als de schrijver van het smoezenboek. In 2006 kwamen hij en zijn vriendin op het eiland wonen. Sindsdien bouwde de man een bedenkelijke reputatie op. Verschillende ondernemers op het Waddeneiland ontdekten dat hij zijn afspraken niet nakwam en zijn schulden niet betaalde.

Eind april werd er zelfs een uitzending van het tv-programma Tros Opgelicht aan de Coevordenaar gewijd. Een paar gedupeerden hebben hun recht via de kantonrechter gehaald. Dinsdag was het de beurt aan de politierechter in Leeuwarden om te bepalen of de man strafrechtelijk iets te verwijten viel. De rechter vond van wel: de Coevordenaar werd veroordeeld tot een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf. Hij moet bovendien de schade betalen.

Wanneer de man met een ondernemer in zee ging, was er in eerste instantie geen vuiltje aan de lucht. Vaak werd er eerst trouw betaald voor de spullen die hij bij de eilander middenstand had aangeschaft. Als er eenmaal vertrouwensband was opgebouwd, stagneerden de betalingen. De middenstanders werden op de ene na de andere smoes getrakteerd. Een enkeling werd zelfs bedreigd.

De politierechter beschikte over vijf aangiftes. Vier ondernemers waren door de verdachte opgelicht. De vijfde aangifte was van een campingwinkel, waar de man eind oktober 2008 twee zakken snoep had gestolen. De Coevordenaar won het vertrouwen van de ondernemers door eerst te betalen. Dat dit niet altijd betekende dat het geld op de rekening bleef staan, ontdekte de eigenaar van de Super de Boer. De winkelier heeft nog ruim 1700 euro tegoed van de verdachte.

Na veel vijven en zessen mocht de Coevordenaar spullen op rekening kopen bij de supermarkt. Hij zei dat hij een eigen bedrijf had. In eerste instantie betaalde hij, maar na dertig dagen haalde hij het bedrag -€ 1772- terug van de rekening van de supermarkt. Hij beweerde dat er iets fout was gegaan en dat het geld teruggestort zou worden. Ondertussen bleef hij nog een poos op rekening kopen en werd het bedrag niet overgemaakt.

Bij een ander Amelander bedrijf kocht hij voor duizenden euro's aan elektronische apparatuur. Na een eerste aflossing begon hij opnieuw op afbetaling te kopen. De winkeleigenaar stond eind vorig jaar met een vordering van bijna 2000 euro bij de kantonrechter. De winkelier werd in het gelijk gesteld, de verdachte moest per maand 500 euro afbetalen. Hij heeft tot nog toe 200 euro overgemaakt, daarna stokte de boel. Dinsdag zei hij daarover dat hij failliet is verklaard. Zijn vriendin verloor haar baan na de uitzending van Opgelicht. Zij is inmiddels ook failliet verklaard.

Een andere ondernemer haalde eind juni vorig jaar zijn gelijk: de kantonrechter wees ruim 1100 euro toe. Bij dit bedrijf had de Coevordenaar onder andere een houtkachel en meubels gekocht. Volgens de verdachte ging het vooral om civiele conflicten tussen hem en de ondernemers. Ze zouden ondeugdelijke goederen hebben geleverd en ze zouden hem veel teveel hebben laten betalen.

Een oplichter was hij zeker niet. 'Als ik echt de boel op wou lichten, dan had ik helemaal niets betaald', zei hij. Hij is geen onbekende van Justitie. In de afgelopen jaren werd hij veroordeeld voor valsheid in geschrifte, uitkeringsfraude en belastingfraude. De politierechter veroordeelde hem tot een werkstraf van 60 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

De rechter besliste dat de man bijna 2000 euro aan Super de Boer moet betalen. Van de twee vorderingen die door de kantonrechter werden toegewezen bepaalde de rechter dat die ook daadwerkelijk betaald moeten worden. Justitie -het CJIB- zal er zorg voor dragen dat het geld geïnd wordt. Een derde schadeclaim werd niet-ontvankelijk verklaard omdat de vordering niet voldoende onderbouwd was.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof