Account
Logo
Zoeken
4.9 °C

Geen interesse raad sluitingstijden

di 1 juni 2010, 15.35 uur

BURGUM - De raad van Tytsjerksteradiel toonde maandagavond weinig interesse voor de discussie rondom sluitingstijden van tentfeesten in haar gemeente. Tijdens een discussieavond in het gemeentehuis in Burgum kwam welgeteld één raadslid (Eizema, PvdA) opdagen om te horen wat de organisatoren er nu zelf van vinden. Wel kwamen zo'n vijftig ondernemers, organisaties en andere geïnteresseerden langs.

Onder het mom van 'we kunnen dat eens proberen' wil burgemeester Polderman de sluitingstijden van tentfeesten vervroegen om stappers te motiveren om vroeger op stap te gaan. Dit beleid moet vervolgens zijn vruchten afwerpen waarbij buurgemeenten op een zeker moment gaan volgen. Ook moet het drankprobleem op deze wijze aangepakt worden. Hoewel er geen nul-meting is gedaan, wil Polderman na twee jaar kijken wat de effecten van de maatregel zijn geweest.

Het zwaarst wegende tegenargument tijdens de avond was zonder twijfel het feit dat de nieuwe sluitingstijden niet gelijk zijn aan de horeca en aan die van andere gemeenten. Harry van der Meer van de Sumarder Oranjevereniging ziet het niet zitten. "As it om ien oere ticht giet, dan giet de jeugd dwalen mei alle rottichheid dy't dêr fan komt."

Tijdens de avond liet Marten van Kammen uit Aldtsjerk weten dat Skarsterlân al twee jaar een dergelijk soort beleid voert. De redactie van WâldNet besloot naar aanleiding hiervan om eens meer informatie hierover te verzamelen.

Beleid in Skarsterlân
In de gemeente Skarsterlân is al twee jaar eenzelfde soort beleid van kracht met de volgende tijden:

1.00 uur muziek uit
1.30 uur tap dicht
2.00 uur alle bezoekers eruit

Organisator Eddy Haven uit Joure zegt niet echt blij te zijn met dit beleid. Bij het festival Druiprock in Vegelingsoord moest hij vorig jaar om 1.30 uur de lampen aanzetten en ruim duizend mensen de tent uitzetten. "Do ûntnimst dan de minsken yn ien kear de sfear, muzyk, drank en iten."

Eenmaal buiten mochten de bezoekers geen patatje meer halen aangezien de patatkraam volgens de regels niet meer geopend mocht zijn. Er was die avond in augustus verder geen taxibedrijf die de mensen in één keer kon vervoeren en de sfeer werd er hierdoor niet beter van. "It is allegear goed gong mar dan moat der ek neat gebeure...."

Eddy Haven verkocht vorig jaar tijdens het festival een biertank (4500 biertjes) minder en hij denkt dat het voor organisaties - die alle apparatuur moeten inhuren - niet meer haalbaar is om een feest te organiseren. "Wy ha alle apparatuer sels en dan is it noch te dwaan. Ek al stiet der in grutter risiko tsjinoer." Ook het effect dat buurgemeenten volgen, is bij Skarsterlân (nog) niet gebeurd. "Buurgemeente Heerenveen hat frije tiden, dus dêr is it it omgekearde...."

Het effect van 'vroeger op stap', dat Polderman graag wil bewerkstelligen, klinkt Eddy Haven na twee jaar ervaring niet bekend in de oren. "Wy ha no Sneeuwpop twa kear organisearre mei de nije slutingstiden. Wy sjogge net echt dat minsken earder komme" zegt Haven. "It punt is no dat wy gekkigheden moatte betinke sa as 'gratis bier' yn it earste oere fan de jûn." Stappers die hierop afkomen, blijven de rest van de avond wel hangen maar of dat nu de juiste manier is, betwijfelt Haven.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.6%
Nee  
55.1%
Maakt me niet uit  
18.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!