Account
Logo
Zoeken
5.4 °C

Boerenlandfair op 22 mei in Ryptsjerk

vr 14 mei 2010, 9.48 uur

RYPTSJERK - Bij kaasboerderij en SVR camping Johanna Hoeve wordt op zaterdag 22 mei de eerste boerenlandfair gehouden. Dit ter gelegenheid van 25 jaar kaasmaken. Op die dag wordt ook de vernieuwde winkel en excursiezaal officieel geopend. De openingshandeling is om 11.00 en wordt gehouden door prof. Jan Douwe van der Ploeg (Bergumer van geboorte), hij zal dan de jubileum boerenkaas aansnijden.

"25 jaar kaasmaken is wel een feest waard" zegt Conny van Eijden. "Het was niet onze eerste gedachte toen wij hier in 1981 vanuit Schalkwijk de boerderij van Eelke Dijkstra overnamen". Inmiddels woont de oudste zoon Johnny samen met zijn vrouw Jacoba en hun 3 dochters op de boerderij en zijn Nico en Conny 5 jaar geleden naar Bergum verhuisd.

Wie doet wat bij maatschap Van Eijden-Galesloot?
Johnny de koeien, Conny de kaas, Nico de camping en Jacoba alle voorkomende werkzaamheden zoals het coaten van de kaas en het helpen in de winkel. Gemiddeld wordt er zo'n 3 keer per week kaas gemaakt op de Johanna Hoeve; de Goudse boerenkaas is er in 13 smaken van Friese nagelkaas tot Fenegriek en Mosterd met als specialiteit exclusief voor Nederland de Beerenburg Kruidenkaas. Deze specialiteit is ontstaan uit de samenwerking met Weduwe Joustra Beerenburg uit Sneek. "Wij de kruiden, zij onze kaas in de winkel in Sneek" aldus Conny. "Mede daarom maken wij onze kaas in kilo en pond uitvoering zodat verkoop vereenvoudigd wordt."

De vernieuwde excursiezaal in de Oud-Hollandse stal is het bekijken waard. Hier kunnen kinderen hun verjaardagspartijtje vieren, gecombineerd met een demonstratie kaasmaken. Ook de buurtvereniging kan er terecht om hun jaarlijkse uitje te houden in combinatie met een workshop. Ouderen kunnen er hun jeugdherinneringen ophalen ('o wat ruikt het hier lekker') en de jeugd wordt er onderwezen waar de melk vandaan komt en hoe er kaas wordt gemaakt ('o wat stinkt het hier'). Volgens prof. J.D. van der Ploeg is dit verbrede plattelandseconomie in optima forma.

De Boerenlandfair begint om 10.00 en eindigt rond 17.00 en is gratis toegankelijk. De fair wordt gehouden op en rond het erf van de Johanna Hoeve. Op diezelfde dag wordt ook de eerste 100.000 liter koe van de maatschap gehuldigd. De koe, Himster Honey Tulipe, wordt uitgebreid in het zonnetje gezet want niet elke koe wordt 12 jaar en heeft zoveel melk gegeven. De familie Van Eijden hoopt op een mooie dag.

Boerenlandfair van 10.00 tot 17.00 uur op 22 mei 2010

Link: www.johanna-hoeve.nl/kaasboerderij.html

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
77.5%
Heel misschien wordt het nog wat....  
2.7%
Ik hoop dat het doorgaat!  
19.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie




regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'