4,2 °C

Steekpartij was 'crime passionnel'

di 06 april 2010 17.23 uur

LEEUWARDEN -

Op 27 december werd een 37-jarige Reduzumer in zijn woning in de D.S. Bangmastrjitte door een 28-jarige kennis en dorpsgenoot aangevallen en gestoken met een vlindermes. Het slachtoffer werd met een zevental messteken en verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis. Destijds had de politie al aanwijzingen dat het ging om een ruzie in de relationele sfeer.

Dinsdag tijdens de behandeling van de strafzaak tegen de man die heeft gestoken werd duidelijk dat dat laatste inderdaad het geval was. De officier van justitie gaat uit van een poging tot moord met de kenmerken van een 'crime passionnel'. De officier eiste een celstraf van vier jaar waarvan een jaar voorwaardelijk.

De verdachte en diens raadsman vinden dat er hooguit sprake kan zijn van een poging doodslag, dus zonder dat er sprake is van voorbedachte rade. De Reduzumer is volgens de officier in de nacht van 27 december welbewust met een mes op zak op pad gegaan om het slachtoffer om het leven te brengen. De man had gehoord dat het slachtoffer een dag eerder geprobeerd zou hebben zijn vriendin aan te randen.

Dat zijn vriend iets bij zijn partner had geprobeerd kon de Reduzumer niet uit zijn hoofd zetten. Voor hij 's nachts naar zijn vriend ging om verhaal te halen, had hij op tweede kerstdag de hele dag aan het bier gezeten. Bij zijn moeder had hij tien flesjes bier gedronken. Later op de dag kwamen daar nog eens minstens tien flesjes bij.

's Avonds werd de verdachte opnieuw geconfronteerd met wat zijn vriendin was overkomen toen hij er in de kroeg met een kennis over sprak. Hij besloot om het slachtoffer op te zoeken. 'Om met hem te praten', zei hij tegen de rechters. Hij had een vlindermes op zak, maar was volgens eigen zeggen zeker niet van plan om het tegen het slachtoffer te gebruiken.

Pas toen de andere man met een grijns op het gezicht de voordeur opendeed, sloegen de stoppen door. De verdachte zegt dat er eerst een worsteling is geweest, voor hij het mes heeft gebruikt. Het slachtoffer werd in de buik en in de rug gestoken. Dat zou gebeurd zijn terwijl hij op de grond lag, iets wat de verdachte ontkent.

Verder had het slachtoffer vooral oppervlakkige verwondingen aan zijn armen, als gevolg van het afweren van het mes. Volgens hem begon de verdachte meteen op hem in te steken nadat de deur openging. De Reduzumer zou zelfs een stukje huid van zijn voorhoofd hebben gesneden, waarna hij opmerkte dat hij eigenlijk het slachtoffer 'de strot had moeten doorsnijden'. Terwijl hij de alarmcentrale aan de lijn had, riep de Reduzumer nog dat hij de ander dood zou maken als de politie niet snel genoeg zou komen.

Er zijn meer dan genoeg aanknopingspunten om uit te gaan van een poging tot moord, vindt de officier. De eis had nog hoger kunnen zijn, als hier niet sprake was van een soort van crime passionnel waarbij de emoties hoog opliepen. De officier stelde voor om tijdens het voorwaardelijke deel van de door hem geëiste straf de verdachte onder elektronisch toezicht te plaatsen.

Verder vindt de officier dat de Reduzumer 800 euro smartengeld aan het slachtoffer moet betalen. De verdachte heeft volgens zijn raadsman veel steunbetuigingen uit het dorp gekregen. Hij staat alom bekend als 'een rustige en bedaarde jongen', zei de raadsman. De Reduzumers hebben begrip voor de reactie van de verdachte. 'Ze praten het niet goed, maar ze begrijpen het wel', aldus de raadsman. Uitspraak over twee weken.

 

Regionaal nieuws

4,2 °C

12 inbraken

10 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Verwijder zoveel mogelijk bubbels in dit klassieke bubbelschietspel.

Of speel iets anders op WâldNet Games.