9,1 °C

Dokkum: 18-jarige pyromaan opgepakt

di 30 maart 2010 09.17 uur

DOKKUM -

De politie heeft met de aanhouding van een 18-jarige man uit Twijzelerheide tien brandstichtingen in Dokkum opgelost. Vanaf oktober 2009 werd veelal in het weekend brand gesticht bij sportverenigingen. De agenten kwamen de verdachte op spoor dankzij getuigenverklaringen. Ook werd de 18-jarige een aantal malen gesignaleerd tussen het publiek dat op de branden afkwam. Tijdens de verhoren bekende de jongen die tien brandstichtingen. Hij zit momenteel vast.

Branden bij sportverenigingen
Op 11 oktober 2009 werd een beginnende brand ontdekt bij de kantine van de VV Dokkum aan de Harddraversdijk. Bij de voordeur van de kantine was een stapeltje oude kranten in brand gestoken. Op 13 februari 2010 vond wederom een brandstichting plaats bij de VV Dokkum. Dit leidde tot een uitslaande brand in het materiaalhok van de voetbalclub. Het materiaalhok ging totaal verloren. De voetbalclub werd ernstig gedupeerd doordat alleen al 158 oefenballen, trainingshesjes en ander trainingsmateriaal in de vlammen opgingen.

Brand bij tennisclub
Ook bij de tennisvereniging aan de Harddraversdijk werd tot twee keer toe brand gesticht. Op 13 februari 2010 brandde daar een materiaalhok geheel uit doordat een in brand gestoken vuilcontainer tegen het hok werd geplaatst. Een maand later moesten politie en brandweer andermaal uitrukken voor een brand in de kantine van deze tennisvereniging. Nu bleek een hoeveelheid kranten en oude lappen in brand te zijn gestoken in het toiletgedeelte van de kantine.

Brandstichting bij IJsherberg
In het laatste weekend van januari 2010 werd ook nog brand gesticht bij de IJsherberg nabij dit sportpark. Een bewoner werd wakker van het alarm en waarschuwde de brandweer. Ter plaatse bleek dat een in brand gestoken container tegen de keukendeur van het restaurantgedeelte was geplaatst. Bij aankomst van de brandweer waren de ruiten al gesprongen en sloegen de vlammen al naar binnen. In alle gevallen was de schade door de branden aanzienlijk.

Branden in Gasthuistraat en Harddrijversdijk
In de nacht van woensdag 24 maart op donderdag 25 maart werd in een nauw steegje bij de Gasthuisstraat in het centrum van Dokkum een doos met vuilnis op een rij vuilcontainers in brand gestoken. Hierdoor vatte een coniferenhaag vlam. Door snel ingrijpen van brandweer en politie kon erger worden voorkomen. Later die nacht kwam een melding binnen van een brand in een geparkeerde auto aan de Harddraversdijk. Ook hier bleek sprake te zijn van brandstichting.

Aanhouding verdachte
De politie onderzocht alle brandstichtingen met behulp van sporenonderzoek en getuigen. De 18-jarige jongen uit Twijzelerheide kwam in beeld bij de politie mede omdat hij een aantal malen gesignaleerd werd tussen het publiek dat op de branden afkwam. Op vrijdag 26 maart besloot het onderzoeksteam de jongeman aan te houden. Tijdens de verhoren bekende de verdachte de tien branden en nog wat kleinere brandjes en vernielingen. Op vordering van de officier van de justitie werd de jongen maandag geleidt voor de rechter-commissaris. Die besloot de verdachte 14 dagen langer vast te houden.

 

Regionaal nieuws

9,1 °C

5 inbraken

4 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.