8,1 °C

Agente in gezicht getrapt: 4 maand cel

ma 29 maart 2010 17.38 uur

LEEUWARDEN -

Het was zeer onrustig op de Kaden met oud en nieuw. De politie omschreef de sfeer in het Drachtster uitgaanscentrum als grimmig en explosief. Er waren veel dronken mensen op straat en zo nu en dan sloeg de vlam in de pan. De politie moest een paar keer handelend optreden om vechtpartijen de kop in te drukken. Hierbij kwamen politieagenten niet ongeschonden uit de strijd.

Tijdens de aanhouding van een 22-jarige Drachtster werd een agente vol in het gezicht geschopt. Een mannelijke collega had een schop in de rug gekregen. De vermeende dader zat maandag tijdens een tweede oud en nieuw zitting van de Leeuwarder rechtbank tegenover de politierechter.

De verdachte is de één jaar jongere broer van de 22-jarige die oudejaarsnacht door de politie in de boeien werd geslagen. Ondanks het feit dat andere agenten probeerden de twee collega's af te schermen die de Drachtster probeerden te boeien, was de verdachte erin geslaagd om eerst een politieman tegen de rug te schoppen. Daarvoor had hij vijf pogingen gedaan om door het cordon heen te breken. Vervolgens trapte de man een agente vol in het gezicht. De vrouw heeft daar lang last van gehad. Niet zozeer van haar gezicht, maar ze liep eveneens twee gekneusde polsen op. Daar heeft ze nog zoveel last van, dat ze nog altijd niet aan het werk is.

De Drachtster beweerde dat hij niet degene is geweest die de agenten heeft mishandeld. Hij probeerde de politiemensen duidelijk te maken dat ze een beetje voorzichtig moesten zijn met zijn broer, omdat die nog niet zo lang daarvoor zijn arm had gebroken. De broer werd aangehouden omdat hij de politie had uitgemaakt voor 'fucking kankerpopo'. Hij werd tijdens de speciale oud en nieuw zitting op 8 januari veroordeeld tot drie weken cel. Zijn broer zal langer uit de running zijn.

De man presenteerde zich maandag min of meer als slachtoffer, zeer tot ongenoegen van de officier van justitie. De Drachtster zei dat hij ten onrechte zeven dagen had vastgezeten, waardoor hij ook nog eens zijn baan was kwijtgeraakt. De officier nam het hem vooral kwalijk dat hij wegliep voor zijn verantwoordelijkheden. Als hij een andere baan zoekt, moet hij het maar op het toneel proberen, was het advies van de officier. Hij eiste een gevangenisstraf van vier maanden, plus vier maanden voorwaardelijk. De rechter nam het strafvoorstel integraal over.

De rechter bepaalde verder dat de Drachtster aan beide agenten een schadevergoeding moet betalen; 250 euro aan de agent die in de rug werd geschopt en ruim 2700 euro aan de vrouwelijke agente. Een tweede verdachte die zich ook met de aanhouding van de 22-jarige Drachtster had bemoeid, werd een paar uur later veroordeeld tot een werkstraf van 20 uur. De 23-jarige Surhuistervener beweerde ook dat hij onschuldig was.

 

Regionaal nieuws

8,1 °C

5 inbraken

4 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.