14,5 °C

Gaswinning in Ee lijkt toch te komen

do 25 maart 2010 17.45 uur

EE -

Het ziet er naar uit dat de gemeente Dongeradeel tijdens de komende raadsvergadering toch zal instemmen met een voorbereidingsbesluit over gaswinning bij Ee. In 2007 werd al een bouwaanvraag ingediend door de NAM. In de raadsvergadering werd het voorstel aangehouden omdat de raad meer informatie wilde over de mogelijkheid van clustering van de bestaande gaswinlocaties in de gemeente. Een meerderheid van de raad stemde toen tegen het voorstel van de raad. Vanwege allerlei bezwaarprocedures, moet de raad echter opnieuw over het besluit buigen.Tijdens de raadscommissie Grondgebied deed blijken dat door de verkiezingen een voorbereidingsbesluit nu waarschijnlijk wel zal worden genomen.

Op de locatie bij Ee zal dan eerst een boortoren van 30 meter hoog geplaatst worden. Deze toren verdwijnt na twee maanden weer, als de installatie volledig in bedrijf is. Het gas wat op de locatie gewonnen wordt, gaat via een ondergronds pijpleiding naar Engwierum en komt uiteindelijk terecht in Grijpskerk, waar het behandeld wordt. Als er geen gas meer gewonnen kan worden, wordt de installatie afgebroken en wordt het terrein weer agrarisch gebied. De NAM heeft veel belang bij de locatie, want volgens berekeningen zou er ongeveer 1 miljard kuub gas in de grond zitten. Dat is genoeg om Fryslân meerdere jaren op te laten stoken.

Met name de FNP, PvdA en de fractie van Algemeen Belang Dongeradeel (ABD) hebben moeite met de komst van een gaswininstallatie naar Ee. De partijen zijn bang dat de installatie niet in het landschap past. Pieter Braaksma (ABD): “Ik lânskip wat we hawwe, wolle we graach sa litte”. Toch lijken er net wat meer voorstanders te zijn. Wethouder de Graaf “Ik fyn it e kit moaist as it bliuwt sa as it no is. Mar we sjogge nei it nasjonale belang. It is ek oan ús om in stikje ferantwurdlikens op ús te nimmen. Tijdens de komende gemeenteraadsvergadering wordt het voorbereidingsbesluit definitief genomen.

 

Regionaal nieuws

14,5 °C

8 inbraken

8 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.