Account
Logo
Zoeken
2.7 °C

Uitkeringstrekker wil biefstukje eten

di 23 februari 2010, 8.25 uur

LEEUWARDEN - 'Ik heb eigenlijk al mijn hele leven een uitkering', zei de 39-jarige man uit Buitenpost maandag tegen de politierechter. Hij wou wel eens wat meer. 'Een goed leventje, een biefstukje eten, een mooie jas kopen'. Omdat hij toch een vriendin in Haarlem had, leek het hem wel aardig om in die stad een woning te huren en daar een hennepkwekerij in te beginnen. Zo kon hij mooi de huur betalen.

Want in de hennep kun je geld verdienen, dat had hij wel eens in de kroeg gehoord. Maar dan moet je niet gepakt worden, want dan kost het meestal geld. Dat ondervond ook de Buitenposter. De kwekerij werd ontdekt en opgerold. Toen bleek ook dat hij nog steeds op de briefjes van de bijstand Buitenpost als hoofdverblijfplaats had opgegeven. Daar was hij hoogstens zes tot acht dagen per maand, verder zat hij continu in Haarlem.

Volgende week dinsdag moet hij zich bij de rechtbank in Haarlem melden voor de wietplantage. De politierechter in Leeuwarden moest bepalen of de Buitenposter bijstandsfraude had gepleegd. Daar hoefde de rechter niet lang over na te denken. Ook de officier van justitie was er snel uit. Die eiste een werkstraf van 70 uur, plus 30 uur voorwaardelijk. De rechter nam de eis over.

Hij was het ook met de officier eens dat niet bewezen kon worden dat de verdachte uit de wietteelt inkomsten heeft genoten die hij niet aan de sociale dienst heeft doorgegeven. Op dat punt werd de man vrijgesproken. De gemeente Achtkarspelen heeft berekend dat hij vanaf februari 2008 tot aan het moment dat de kwekerij werd ontdekt, eind mei vorig jaar, ten onrechte 15.500 euro aan uitkering heeft ontvangen. De Buitenposter kon nog niet zeggen of de gemeente het volledige bedrag ook terug gaat vorderen. Hij wist al wel dat de officier van justitie volgende week zal eisen dat hij de verdiensten uit de kwekerij -55.000 euro- terug gaat betalen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.3%
Nee  
55.2%
Maakt me niet uit  
18.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!