Contact
Account
Logo
Zoeken
Zoeken

'n Dwarse kop' en 'zat als een kanon'

ma 8 februari 2010, 21:23 regionaal

LEEUWARDEN - De politierechter kreeg maandag de ene na de andere verkeerszaak voorgeschoteld. De zaken hadden veel overeenkomsten: in de meeste gevallen speelde drank een rol en een paar verdachten waren betrokken geweest bij een ongeval. Maar elk verhaal was weer anders. Een 25-jarige Surhuistervener beet om negen uur het spits af. Hij was op 13 juni vorig jaar op de Dellen in zijn woonplaats met zijn auto tegen een verkeersbord gereden. Een getuige zag de man vervolgens weglopen. Aan de rechter vertelde hij dat hij ruzie met zijn ex had gehad en vervolgens met zijn 'dwarse kop' naar de kroeg was gegaan. Hij had tien flesjes bier gehad, wat een alcoholpromillage van 1,36 opleverde. Na de botsing was hij in paniek geraakt. De schade -288 euro- heeft hij inmiddels betaald. Hij kreeg een boete van € 1100 en en rijontzegging van zeven maanden.

Een Harlinger (30) was op 22 november 2008 op de Trekweg bij Westergeest met een auto op een paar betonblokken geknald. De man gaf ruiterlijk toe dat hij die dag 'als een kanon' was. Hij zou een vriend helpen met het opknappen van diens caravan die op camping de Greidpôlle stond, maar hij zag het plotseling niet meer zitten. Zonder toestemming van de eigenaar was hij weggereden in de auto van zijn vriend. Daardoor maakte hij zich schuldig aan joyriding. Omdat het blazen niet goed ging en hij de bloedproef weigerde, kreeg hij dat ook nog eens op zijn bordje. Verder had de man gereden zonder geldig rijbewijs. Omdat zijn financiële situatie belabberd is, veroordeelde de rechter hem tot een werkstraf van 40 uur en een rijontzegging van tien maanden.

Verdachte nummer drie was betrapt toen hij op 6 april vorig jaar zijn auto op een oprit aan het Voorhuis parkeerde. De 45-jarige Drachtster had een rijontzegging, iets wat hem de laatste jaren wel vaker is overkomen. Na wat tegensputteren erkende de man dat hij niet mocht rijden. Wel beweerde hij dat hij nooit precies heeft geweten wanneer de ontzegging was ingegaan. Ook op dat punt kon de rechter helderheid verschaffen: op de dag voor Kerst had de postbode eigenhandig de aangetekende beslissing afgeleverd. De Drachtster liep nog in de proeftijd van een veroordeling van november 2008. Vier weken cel voorwaardelijk kreeg hij toen. Een paar weken zitten zou de man slecht uitkomen: hij heeft net een vast contract gekregen bij zijn werkgever. Het was op het randje, maar toch besloot de rechter het nog een keer te proberen. De man kreeg twee weken voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 60 uur voor het nieuwe feit. De voorwaardelijke straf werd omgezet in 50 uur gratis werken.

Een 26-jarige inwoner van Kootstertille had op 1 februari 2009 gereden terwijl zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Op dit punt ontsprong de man de dans omdat de brief van de Rijksdienst voor het Wegverkeer hem niet had bereikt. Hij kreeg wel een boete van 310 euro omdat hij in een onverzekerde auto had gereden. Een voorwaardelijke celstraf van een maand werd omgezet in een werkstraf van 60 uur. De laatste verdachte sneed zichzelf lelijk in de vingers toen hij op 3 oktober op de Birdaarderstraatweg met zijn auto op een lantaarnpaal botste. De Dokkumer (38) was vlakbij huis en besloot door te rijden, nadat hij constateerde dat de lantaarnpaal niet of nauwelijks schade had. Dat bleek tegen te vallen: volgens de gemeente Dongeradeel was er voor zo'n 2500 euro schade aan de lichtmast. Ook de auto van de verdachte was er niet zonder schade vanaf gekomen.

De man opperde dat de gegevens op de dagvaarding niet klopten. Daarop stond dat hij een van 605 ug/l had geblazen (1,39 promille), terwijl op Wâldnet, in de regionale krant en op de lokale omroep duidelijk was vermeld dat de uitslag veel lager was, namelijk 510. De rechter kon hem op dat punt uit de droom helpen: op de zogeheten 'ticket' van het ademanalyseapparaat stond duidelijk dat de Dokkumer 605 had geblazen. Hij had een extra groot risico genomen, omdat hem ook nog eens en voorwaardelijke rijontzegging van vier maanden boven het hoofd hing. De Dokkumer moest destijds meteen zijn rijbewijs inleveren, wat hem bijzonder slecht uit kwam. Omdat hij een autobedrijf heeft, kan hij eigenlijk niet zonder zijn rijbewijs. Hij heeft sinds begin oktober mensen in moeten schakelen om hem te helpen. Hij vond dan ook dat hij al genoeg straf had gehad, zeker gezien de slechte situatie in de autobranche.

De officier van justitie eiste een boete van 1000 euro en een rijontzegging van zes maanden. Ook de voorwaardelijke straf mocht wat hem betrof omgezet worden in een definitieve rijontzegging. Naast de hoge boete zat vooral in dat laatste de pijn voor de verdachte. 'Nog een keer vier maanden zonder rijbewijs, dat red ik niet', zei de man. De rechter kwam hem in dat opzicht tegemoet, maar dat werd wel verrekend in de geldstraf. De Dokkumer kreeg een boete van 1500 euro en een ontzegging van zes maanden. Van de vier maanden voorwaardelijke rijontzegging werd de proeftijd met een jaar verlengd. De verdachte kondigde aan dat hij niet in hoger beroep zou gaan. 'Ik leg me er bij neer, het is mijn eigen schuld', zei hij gelaten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws