Account
Logo
Zoeken
6.5 °C

Drachtster gebruikt al 40 jaar speed

vr 22 januari 2010, 13.01 uur

LEEUWARDEN - Toen hij veertig jaar geleden voor het eerst speed gebruikte, kon de 59-jarige Drachtster het nog gewoon in de apotheek krijgen en was het een afslankmiddel. Tegenwoordig wordt het middel, ook wel amfetamine genoemd, voor hele andere doeleinden gebruikt en staat het op de lijst van verdovende middelen. De afgelopen jaren zou de Drachtster niet alleen speed gebruikt hebben, hij zou ook vanuit zijn woning hebben gedeald.

Dat laatste probeerde de man vrijdag op de zitting van de Leeuwarder rechtbank enigszins af te zwakken. Hij sprak liever van 'verstrekken' en doorverkopen van drugs aan vrienden en kennissen voor de inkoopsprijs. Veel had hij er in ieder geval niet aan verdiend. Hij was het er dan ook niet mee eens dat de officier van justitie wil dat hij om en nabij 8000 euro terugbetaalt; de winst die hij zou hebben gemaakt met twee jaar dealen.

De politie kwam bij de Drachtster terecht na een anonieme tip en informatie van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). Op 27 maart vorig jaar werd er bij de woning van de man gepost. Diezelfde dag werden zeven mensen opgepakt die bij de verdachte thuis waren geweest. Een aantal van hen had speed op zak, in totaal ruim 22 gram. In de woning werd nog eens bijna 200 gram speed en 210 gram weed gevonden.

De verdachte had verder een weegschaal en een paar weedvermalers in huis. Vooral de hoeveelheid speed was erg groot voor persoonlijk gebruik, vonden de rechters. De Drachtster stelde dat hij net een voorraadje had ingeslagen. De officier van justitie ging er vanuit dat de man vooral het laatste jaar redelijk intensief had gedeald. Hij verkocht in het weekend en hij had een klantenkring van tien tot vijftien gebruikers.

Uitgangspunt voor drugshandel op deze schaal is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf; 24 maanden voor twee jaar dealen volgens de officier. Omdat de Drachtster geen strafblad heeft en geen brooddealer was -de man had gewoon een baan- besloot de officier om de maximale werkstraf van 240 uur en -als stevige stok achter de deur- 12 maanden voorwaardelijke celstraf te eisen. Daarbovenop vorderde de officier 61 dagen cel; gelijk aan het aantal dagen dat de verdachte in voorarrest heeft gezeten. Uitspraak: 5 februari.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal


Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.5%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.5%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
18.4%
Geen mening  
28.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!