Account
Logo
Zoeken
4.3 °C

Cel geëist voor mishandelen cafébazin

di 19 januari 2010, 14.06 uur

LEEUWARDEN - Als achtjarig jongetje was hij ooit hard ten val gekomen. Door die val en door de hersenvliesontsteking die er achter vandaan kwam, kampt de 30-jarige Burdaarder nogal eens met geheugenverlies. Als hij dan ook nog stevig drinkt, vervagen de herinneringen al snel. Dat was al zo in september 1999, toen de Burdaarder werd veroordeeld voor een poging tot doodslag. Bij het dorpshuis in zijn woonplaats had hij iemand met een mes in de hals gestoken.

Dinsdag stond hij opnieuw terecht, en weer vooreen poging tot doodslag. Het was op een maand na precies tien jaar na het steekincident in Burdaard, toen de man op 1 augustus vorig jaar de mede-eigenares van café de Veehandel in Dokkum met een barkruk op het hoofd zou hebben geslagen. De Burdaarder, toen nog woonachtig in Damwâld, hoorde bij een groepje dat een vrijgezellenfeestje vierde. De verdachte was dronken en, volgens zijn vrienden, strontvervelend.

Hij werd door de cafémedewerkers aangesproken omdat hij met ontbloot bovenlijf rondliep. Hij en zijn vrienden werden naar buiten gewerkt. Dat pikte het groepje niet; de pui van het café werd kapotgetrapt, een fiets belandde in de kroeg en de meute ging weer naar binnen. Er ontstond een vechtpartij met de portiers en de tweede eigenaar. De Burdaarder bedreigde een uitsmijter met een kapot glas en hij zou de uitbaatster met een barkruk op het hoofd hebben geslagen.

De vrouw is vijf minuten buiten westen geweest. Volgens advocate Brenda van Lee hoeft dat niet door de klap met de kruk gekomen te zijn. De verdachte heeft op straat nog met de eigenares gevochten, daarna zou de vrouw bewusteloos zijn geraakt. Volgens Van Lee is het mogelijk dat iemand anders tijdens de schermutselingen in het café met de kruk heeft geslagen. De Burdaarder kan in dat opzicht geen duidelijkheid scheppen.

Hij weet absoluut niet meer wat er zich die avond heeft afgespeeld in café de Veehandel. 'Ik heb het van horen zeggen', zei hij tegen de rechters. Volgens gedragsdeskundigen is hij iemand met een kort lontje. Als hij teveel drinkt, raakt hij ontremd. Hij wordt er ook van beschuldigd dat hij zijn ex-vrouw heeft mishandeld. Volgens de verdachte slaat dat nergens op.

De man gaf toe dat hij en zijn ex vaak ruzie hadden, maar hij bestreed dat hij haar fysiek pijn zou hebben gedaan. Volgens de ex was dat tijdens het huwelijk wel degelijk gebeurd, meerdere keren zelfs. Zo zou de verdachte haar een keer van de trap hebben gegooid terwijl zij zwanger was. Ook zou hij haar in een kwade bui met de scherf van een stukgeslagen mok in de kin hebben gestoken. Ze liep daardoor een wond op die met vijf hechtingen moest worden dichtgemaakt.

De buren hadden wel gemerkt dat er regelmatig onenigheid was tussen de twee. De overbuurvrouw had de ex regelmatig 'au' horen roepen. De ex had gezegd dat ze 'doodsbang' was voor de verdachte. Officier van justitie Ed Boelen vindt dat de zaak niet kan worden afgedaan met de 54 dagen voorarrest en een alternatieve straf. Boelen eiste 9 maanden cel, 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, toezicht van de reclassering en een verplichte behandeling bij de forensische psychiatrie. De uitspraak is op 2 februari.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding





regionaal nieuws

Man loopt bij ruzie gebroken enkels op: verdachte voor de rechter

Man loopt bij ruzie gebroken enkels op: verdachte voor de rechter


regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum