Account
Logo
Zoeken
9.8 °C

Vechten en knietjes tijdens profronde

vr 11 december 2009, 17.46 uur

LEEUWARDEN - Twee verdachten die vrijdag voor afzonderlijke feiten terechtstonden, hebben -tot grote verbazing van de politierechter- dezelfde stelregel. De twee, een 20-jarige inwoner van Harkema en een 19-jarige inwoner van Boelenslaan, weten wat hen te doen staat als iemand hen slaat: dan slaan ze terug. Dat principe hebben de twee mannen al meerdere malen in de praktijk gebracht.

'Barbaarse praktijken. Dit is terug naar de Middeleeuwen', was wat de officier van justitie er van vond vrijdag bij de behandeling van de strafzaken tegen de twee. De zaak tegen de 19-jarige was een uitvloeisel van de gebeurtenissen in Surhuisterveen, op woensdag 5 augustus, toen er voor, tijdens en na de wielerronde her en der vechtpartijen plaatsvonden. Een deel van de gewelddadigheden kwam voort uit conflicten tussen rivaliserende groepen jongeren uit Opende, Harkema en Surhuisterveen.

Dit jaar vonden er geregeld confrontaties plaats tussen de verschillende dorpsgroepjes. Als een van de groepen een of meer leden van een ander dorp tegenkwam, was het bijna vaste prik dat er klappen vielen. De verdachte uit Boelenslaan mocht zich tot de groep-Surhuisterveen rekenen. Op 1 maart nam de Boelenslaner in Surhuisterveen een jongen te grazen. Hij had het hoofd van de ander naar beneden gedrukt, waarna hij een paar knietjes uitdeelde.

Het slachtoffer zou gedreigd hebben het broertje van een vriend van de verdachte te 'pakken'. De Boelenslaner deelde wel vaker knietjes uit. Op 5 augustus, tijdens de profronde in Surhuisterveen, was hij tot twee keer toe 'los' gegaan. Het eerste slachtoffer werd in een armklem genomen, waarna de verdachte hem een paar keer met zijn knie in het gezicht stompte. Later kreeg een ander slachtoffer de complete vriendengroep achter zich aan. Ook deze jongen werd in een armklem genomen, ditmaal door een ander groepslid.

De jongen kreeg vervolgens van de hele groep klappen en trappen. De verdachte beweerde dat hij zich afzijdig had gehouden, maar mede gezien zijn lijfspreuk geloofde de rechter daar niets van. De tweede verdachte was drie dagen voor het wielercriterium betrokken geweest bij een kroegruzie in Augustinusga. Bij die ruzie werd een jongen -ook door een groepje- bewusteloos geslagen. De Harrekiet erkende dat hij wel ruzie met het slachtoffer had, hij had de jongen twee keer geslagen en geduwd.

Toen de jongen door het groepje in elkaar werd geslagen, zat de verdachte volgens eigen zeggen aan de bar. Verschillende getuigen hadden echter gezien dat de Harrekiet er bovenop stond toen de groep op de jongen in sloeg. Het slachtoffer ging overigens niet geheel vrijuit, hij was volgens de rechter dronken en vervelend. Daar hield de rechter ook rekening mee bij het bepalen van de strafmaat. De Harrekiet kreeg een werkstraf van 60 uur en een onvoorwaardelijke celstraf van 30 dagen.

Hij heeft 13 dagen in voorarrest gezeten. Verder komt hij onder toezicht van de reclassering te staan en moet hij een training volgen. Hij moet een schadevergoeding van 376 euro aan het slachtoffer betalen. De verdachte uit Boelenslaan moet 180 uur gratis werken. Ook hij moet zich bij de reclassering melden.

Hij kreeg verder een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Voor de ruit van de Rabobank in Surhuisterveen, die hij op 7 mei kapot heeft geschopt, moet hij een schadevergoeding van ruim 970 euro betalen. De officier van justitie had bovenop de werkstraf ook nog een celstraf van drie maanden geëist, maar dat ging de rechter te ver.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum





regionaal nieuws

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid