15 °C

40 maanden cel voor verkrachting

wo 18 november 2009 20.33 uur

LEEUWARDEN -

Omdat hij in 2005 en 2006 op een camping bij Burgum seks heeft gehad met twee minderjarige zusjes, is een 31-jarige inwoner van Heerenveen door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van 40 maanden plus acht maanden voorwaardelijk. De uitkomst van het hoger beroep is gelijk aan het vonnis van de Leeuwarder rechtbank, uitgesproken op 12 mei van dit jaar.

De veroordeelde woonde in de caravan naast die van de meisjes en hun moeder. De ouders van de meisjes waren gescheiden. De oudste van de twee zusjes, destijds veertien jaar oud, paste geregeld op de kinderen van de man. Beide meisjes sliepen geregeld bij de buurman, onder andere omdat de moeder bang was dat haar ex bij haar zou komen om de boel kort en klein te slaan.

Die angst was niet geheel onterecht; eind oktober 2006 stak de man de caravan in brand. De rechtbank veroordeelde de vader van de meisjes in februari vorig jaar voor brandstichting. Ook de caravan van de buurman ging in vlammen op. Daarvan werd de man wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. De Heerenvener erkende dat hij seks heeft gehad met de zusjes, maar dat was volgens hem op vrijwillige basis.

Daar dachten de slachtoffers anders over. Het jongste slachtoffer is zwakbegaafd, zij zou verliefd zijn geweest op de buurman. Bij haar heeft de Heerenvener zich schuldig gemaakt aan ontucht met een minderjarige. Bij het oudste meisje is er sprake van verkrachting. Zij heeft zich verzet en is tegen haar wil misbruikt. De man komt na zijn detentie onder toezicht van de reclassering te staan.

 

Regionaal nieuws