Account
Logo
Zoeken
6.7 °C

Dongeradeel: bezuinigingsvoorstellen

vr 13 november 2009, 12.30 uur

DOKKUM - De gemeente Dongeradeel heeft vrijdagmorgen haar bezuinigingsvoorstellen gepresenteerd voor de komende jaren. Dat is nodig, want de komende jaren moet de gemeente 1,5 miljoen bezuinigen. De gemeente ieder jaar 8 ton nodig voor het noodzakelijk groot onderhoud aan wegen, gebouwen en bruggen. Daarnaast wil de gemeente ieder jaar 7 ton reserveren voor het nieuwe sociaaleconomische beleid: kracht en kwaliteit. Onderdeel van dat beleid zijn onder andere de aanleg van een Westelijke Rondweg om Dokkum, het opwaarderen van bedrijventerrein Betterwird en het benutten van kansen in toerisme en recreatie. Burgemeester Waanders: “de komende generatie moet hier werk kunnen vinden. We moeten blijven investeren in dat jonge talent”.

De gemeente verwacht onder andere fors te kunnen bezuinigen op de groenvoorzieningen in de gemeente. De gemeente Dongeradeel wil 2,5 hectare aan heestervakken omvormen naar goedkopet te onderhouden groen, voornamelijk gras. Daarnaast worden gazons minder vaak gemaaaid en wordt het bosmaaien rond obstakels in het buitengebied nagenoeg afgeschaft. Al met al levert dit de gemeente op jaarbasis een besparing van 92.000 euro op. Door verder meer inzet van werkzoekenden bij het onderhoud van het groen en het verkoop van openbaar groen aan particulieren, verwacht de gemeente dat de besparing tot 150.000 euro per jaar op kan lopen.

Omdat de gemeente zelf zo’n 10% op haar personeel bezuinigt, moeten ook diverse instellingen het met 10% minder doen. Onder andere muziekschool Opus 3 kan de op fors minder subsidie rekenen. In vier jaar wil de gemeente toe naar een besparing van 240.000 op jaarbasis. Dit kan volgens de gemeente, omdat de groep kinderen boven 12 jaar die van de muziekschool gebruik maken, voor 85% in de hoogste inkomensgroep vallen. Zij kunnen vermoedelijk rekenen op een forse tariefstijding.

Verder gaan ook subsidies aan bibliotheek, muziekschool, peuterspeelzalen en andere instellingen naar beneden en wordt de Lauwerspas afgeschaft. Verder wil de gemeente het natuurmuseum samen laten werken met het natuur- en milieueducatiecetrum ‘de Klyster’. Burgemeester Waanders: “Op voorhand is niets heilig verklaard”. Dat betekend dat op alle vlakken voorstellen voor bezuiniging zijn gedaan. Ook openbare verlichting, de gemeenteraad, schoolzwemmen, sporthallen en – velden, gebouwenbezig, dorpshuizen, herstructurering en ontwikkeling binnenstad komen in de lijst voor. In totaal doet de gemeente 36 bezuinigingsvoorstellen, waar de gemeenteraad van Dongeradeel op 17 december een besluit over moet nemen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Brandweer blust brand in plezierjacht

Brandweer blust brand in plezierjacht

Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
67%
Ja, op aanvraag  
15.3%
Nee  
17.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin





regionaal nieuws

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk