Account
Logo
Zoeken
10.3 °C

Drankrijder moet in de beurs tasten

ma 9 november 2009, 18.02 uur

LEEUWARDEN - De 21-jarige Damwoudster had er helemaal niets van gemerkt, toen hij in de nacht van 11 april in Dokkum een verkeerszuil omver reed. Dat zou verband kunnen houden met de behoorlijke hoeveelheid alcohol die de man die avond had genuttigd. Op de alcoholtest van de politie scoorde de drankrijder een promillage van 2,16. En dat was veel teveel; de Damwoudster heeft nog geen vijf jaar zijn rijbewijs en dus wordt hij beschouwd als beginnend bestuurder.

Met het vastgestelde promillage zat hij meer dan tien keer boven de toegestane norm van 0,2 promille. Maandag leverde hem dat bij de politierechter een boete op van 1600 euro en een rijontzegging van tien maanden waarvan drie voorwaardelijk. Een getuige had de Damwoudster die nacht in een witte Citroen Berlingo zien rijden. De auto slingerde van links naar rechts over de weg. Op het moment dat de Citroen de vluchtheuvel opschoot en de verkeerszuil werd geraakt, vlogen de vonken er letterlijk af.

De bestuurder van de Citroën reed gewoon door. Omdat, zoals hij ook bij de politie had verklaard, hij niets had gemerkt van de botsing met de verkeerspaal. 'Dan bent u echt heel erg ver weg geweest', merkte de rechter op. De man had ook nog aan de politie verteld dat hij zich niet echt dronken voelde en dat hij zich nog wel in staat achtte om een auto te besturen. Hij was op stap geweest en wilde nog ergens wat gaan eten. Zijn rijbewijs werd ingenomen en dat had nogal wat gevolgen.

De Damwoudster raakte zijn baan als installateur kwijt. Maandag zei hij dat hij zeker wist dat kansen op ander werk aan zijn neus voorbij zijn gegaan omdat hij niet mocht autorijden. De rechter hield daar enigszins rekening mee, door de rijontzegging te beperken tot de tijd dat de man het rijbewijs al kwijt is. Ter compensatie ging de boete fors omhoog. Daar is het niet bij gebleven. De verdachte heeft ook bericht van het CBR gekregen; hij moet de EMA-cursus volgen. Dat kost hem nog eens 700 euro.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Surfer van Lauwersmeer gered door KNRM

Surfer van Lauwersmeer gered door KNRM