Account
Logo
Zoeken
7.1 °C
Foto: Jan de Vries via twitter

Meteoor spat boven Friesland uiteen

di 13 oktober 2009, 20.39 uur

SUWALD - Een heldere meteoor is dinsdag rond 19.15 uur gezien boven heel Nederland in de lijn van Antwerpen in de richting van Groningen. In Friesland zagen mensen de meteoor uitelkaar knallen. Bij deze site kwam een melding binnen van de familie Van der Veen die de meteoor zag nabij het pontje tussen Garyp en Suwâld. "Een prachtige meteoor! Een vuurbol die met grote snelheid door de lucht vloog en uit elkaar spatte....."

Sterrendeskundige Hans Molema uit Burgum kan de vallende meteoor bevestigen. Hij kreeg rond 20.00 uur al zes meldingen binnen. "Niet alleen uit Friesland maar ook in Arnhem werd hij gezien" aldus Molema. "Het moet hoog in de atmosfeer zijn geweest waar hij ontploft is" vermoedt Molema. "De knallen zijn volgens de meldingen pas na een paar minuten gehoord." Omdat de meteoor door heel het land werd gezien, weet de heer Molema dat het schouwspel zich op grote hoogte afspeelde.

Elke minuut vliegen er stofdeeltjes de atmosfeer in maar niet van een dergelijk niveau waarbij het zichtbaar is en uit elkaar knalt. Normaliter verdwijnen de deeltjes door de wrijving. Zodra de meteoor de aarde raakt, dan noemen we het stofdeel een meteoriet.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: Moet de gemeente de prijzen gelijk trekken?

Ja  
84.8%
Nee  
8.7%
Geen mening  
6.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!