Contact
Account
Logo
Zoeken
Zoeken

Achtkarspelen: actie tegen extra stank

ma 5 oktober 2009, 13.20 regionaal

HARKEMA - Als het aan het college van B&W ligt, gaat de gemeenteraad van Achtkarspelen donderdag akkoord met een verordening Geurhinder. Met de verordening wil B&W de uitbreiding van de dorpen mogelijk maken. Er zit ook nog een andere kant aan de verordening met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de inwoners van de gemeente.

De verordening maakt het namelijk mogelijk dat intensieve veehouderijen meer stank mogen gaan produceren dan voorheen. Verder worden recreatieve voorzieningen, zoals bijvoorbeeld Themapark de Spitkeet, niet meer beschermd. De Actiegroep Betonwei luidt nu de noodklok en schreef een brandbrief naar alle politieke partijen.

De actiegroep - met daarin 31 gezinnen - vecht al jaren tegen de uitbreiding van de vleeskuikenhouderij van de maatschap Baas aan de Betonwei in Harkema. Het gaat de bewoners onder andere om de extra stank die de uitbreiding van het bedrijf met zich meebrengt. Als de gemeenteraad donderdag de nieuwe verordening vaststelt dan staan de omwonenden en ook themapark De Spitkeet met 'lege handen'.

'Gemeente speelt vals'
"De verordening en de timing van de nieuwe verordening zie ik eigenlijk als het veranderen van de spelregels" zegt Mr. E. J. Postma die de actiegroep vertegenwoordigt. De groep gaat namelijk op 20 oktober naar de Raad van State in Den Haag voor een zitting over de huidige vergunning van het bedrijf. Het bedrijf zou namelijk onder deze vergunning al te veel stank produceren. "Door het veranderen van de regels worden de 31 gezinnen en ook themapark de Spitkeet, voor wat betreft de geurhinder, in één klap buitenspel gezet" aldus Postma.

Nog meer gevolgen
Volgens Mr. E. J. Postma zijn de gevolgen die de nieuwe verordening teweeg zou kunnen brengen, groot. "De versoepeling van de geurnormen betekent niet alleen dat de maatschap Baas daardoor mogelijk zelfs kan uitbreiden tot 250.000 kippen. Ook in de hele gemeente kunnen intensieve veehouderijen uitbreiden zonder dat dit dan nog door de gemeente of omwonenden kan worden tegengehouden. Een hogere geurnorm betekent dat een veehouder meer kippen of varkens mag houden, waardoor de stankcirkels rond de bedrijven enorm zullen toenemen" concludeert Postma.

De jurist van de actiegroep vergelijkt het oprekken van de normen met het leeggieten van flessen olie. “In het geval van het leeggieten van 6 flessen olie zal de olievlek veel groter zijn dan bij het leeggieten van 2 flessen” aldus Postma. “Met stank werkt dat net zo.” Volgens de actiegroep raakt het verruimen van de geurnormen veel mensen in de gemeente, ook al beseffen de meesten dat nog niet.

Bij bedrijfsuitbreidingen ten gevolge van de verruiming van de normen zullen ook mensen die bijvoorbeeld meer dan een kilometer van een intensieve veehouderij wonen geurhinder ondervinden zonder dat ze daar dan ook maar iets tegen kunnen beginnen. Om die reden vraagt de actiegroep de raadsleden om niet in te stemmen met de nieuwe verordening.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws


Poll: Moet de Spreidingswet blijven om de asielopvang te regelen?

Ja, de wet werkt goed en zorgt voor eerlijke verdeling  
33.1%
Nee, gemeenten moeten zelf kunnen beslissen  
46.9%
Alleen als er geen andere oplossing komt  
14.9%
Geen mening  
5.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!