Account
Logo
Zoeken
6.4 °C

Overval op Bentex Burgum - 1 jaar cel

di 15 september 2009, 16.57 uur

LEEUWARDEN - Voor zijn aandeel in de overval op de Bentex in Burgum werd een 17-jarige jongen dinsdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De officier van justitie eiste twee weken geleden 18 maanden plus 6 voorwaardelijk. Samen met zijn vader overviel de jongen op 19 mei het Bentex-filiaal in de Tsjibbe Geartstrjitte. De vader, een 42-jarige inwoner van Zandvoort, bedreigde het winkelpersoneel met een vuurwapen. Zijn zoon had een mes op zak.

In tegenstelling tot wat de verdachte beweerde, gelooft de rechtbank niet dat de jongen niet wist dat er een wapen in het spel was, of dat hij er niet van op de hoogte was dat er een overval gepleegd zou worden. Ook vond de rechtbank dat de jongen niet zodanig door zijn vader onder druk was gezet, dat hij zelfstandig geen keuzes kon maken. De verdachte had verklaard dat hij bang was om zijn vader kwijt te raken, nadat hij hem jarenlang niet had gezien.

De rechtbank liet als strafverminderend meewegen dat de 17-jarige in zijn jeugd sterk verwaarloosd is. Zijn moeder kon en wilde niet voor hem zorgen, waardoor hij een groot deel van zijn jeugd in internaten heeft doorgebracht. Volgens de reclassering is hij emotioneel erg beschadigd. De jongen heeft bovendien een licht verstandelijke handicap. Wel plaatst de rechtbank de kanttekening dat het Bentex-personeel tijdens de overval doodsangsten heeft uitgestaan. De jongen moet aan een van de personeelsleden een schadevergoeding van 800 euro betalen. Hij komt onder toezicht van de reclassering te staan.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.4%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.2%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.6%
Geen mening  
28.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!