Account
Logo
Zoeken
6.5 °C

Verdachte krijgt 380 uur werkstraf

di 25 augustus 2009, 20.40 uur

LEEUWARDEN - De 29-jarige inwoner van Ryptsjerk speelde met vuur, toen hij op 19 oktober vorig jaar zijn woede koelde op een auto. Even daarvoor had de bestuurster van de auto, een 22-jarige vrouw uit Drogeham, de Ryptsjerker de weg gevraagd. Ze moest naar een feestje. Daarop zou de man spontaan samen met zijn hond in de auto zijn gaan zitten. Daar was de vriend van de chauffeuse niet blij mee, hij zette de hond uit de auto.

De Ryptsjerker stapte ook uit. Nadat hij geprobeerd zou hebben de bestuurster te slaan, trapte hij een paar keer tegen de auto. Bij de politierechter ontkende de man dat hij in de auto was gaan zitten. Volgens hem was de auto over de staart van de hond gereden. Dat hij daarop tegen de wagen schopte vond hij 'vrij normaal'. De man zat in de proeftijd van twee rechterlijke vonnissen. Zijn strafblad is 19 pagina's dik.

Hij liep het risico dat de rechter hem alsnog de voorwaardelijke straffen, respectievelijk 3 en 2 maanden cel, oplegde. De man heeft in het verleden laten blijken dat hij het vooral moeilijk heeft met gezagsdragers en dan met name de politie. Hij is al eens veroordeeld omdat hij met een auto op een politieman was ingereden. De verdachte erkende dat hij een kort lontje heeft en dat hij 'niet zo goed' tegen autoriteit kan.

Het heeft hem al vaak parten gespeeld. Hij heeft het de laatste tijd echter helemaal over een andere boeg gegooid. Hij is verhuisd naar het westen des lands, volgens de reclassering om zich te onttrekken aan zijn verleden. Dat gegeven en het feit dat de reclassering een positief rapport schreef waren voor de rechter de belangrijkste reden om geen onvoorwaardelijke celstraf op te leggen.

De 'oude' voorwaardelijke straffen werden omgezet in werkstraffen van 120 en 180 uur. Voor het nieuwe feit kreeg de verdachte een taakstraf van 80 uur plus 4 maanden cel voorwaardelijk. In totaal moet hij dus 380 uren voor de gemeenschap werken. 'Dat is beter dan zitten', zei de man droogjes voor hij de rechtszaal verliet.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten


regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369


regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.3%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
18.2%
Geen mening  
28.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!