Account
Logo
Zoeken
4.2 °C

Vrouw geeft wietkwekende vriend aan

ma 24 augustus 2009, 17.33 uur

LEEUWARDEN - Dankzij zijn vriendin zat een Drachtster (29) maandag tegenover de politierechter. De man had begin september vorig jaar een hennepkwekerij in huis en dat zinde zijn vriendin niet. Na overleg met een vertrouwenspersoon deed ze aangifte bij de politie. De hennepkweker was niet eens boos op zijn vriendin, zei hij maandag. De relatie had even op een laag pitje gestaan, maar de twee zijn alweer bij elkaar. 'Ik hou toch van haar', zei de Drachtster.

In januari vorig jaar was hij begonnen met het opkweken van een paar honderd hennepplantjes in zijn woning aan het Kleinzand. Een vriend had hem op het idee gebracht om zo zijn schulden weg te werken. De stekjes en de benodigde apparatuur had hij bij een growshop gekocht. De eerste oogst was geen succes, slechts een klein deel van de planten leverde kwalitatief goeie wiet op. In april kreeg de man verkering, een half jaar later deed hij een tweede poging.

Daar was zijn vriendin niet blij mee. Ze deed niet alleen aangifte, ze leverde de politie ook nog het bewijs in de vorm van een stapeltje kleurenfoto's van de welig tierende hennepplanten. De politie kwam op 4 september langs, in gezelschap van een medewerker van de Nuon. Die constateerde dat de Drachtster in de meterkast een levensgevaarlijke situatie had geschapen. Hij had op een knullige manier een elektriciteitsleiding buiten de meter om gelegd.

Volgens de Nuon had de man op die manier maandenlang illegaal stroom afgetapt. Het energiebedrijf kwam met een schadeclaim van ruim 10.000 euro. De Nuon gaat er vanuit dat de kwekerij continu gedraaid heeft. De civiele procedure loopt nog, de verdachte bestrijdt de claim. Volgens hem heeft de kwekerij na de eerste oogst maandenlang stilgelegen.

Hij heeft uitgerekend dat hij hoogstens voor € 3000 aan illegale stroom heeft afgetapt. De officier van justitie kondigde aan dat de Drachtster nog een keer terug moet komen bij de rechter omdat hij ook nog een zogeheten 'Pluk-ze' vordering -het innen van het financiële voordeel uit criminele activiteiten- in petto heeft. Voor het telen van de 240 plantjes eiste de officier een werkstraf van 70 uur. De rechter maakte er 60 uur van.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.4%
Nee  
55%
Maakt me niet uit  
18.6%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!