Account
Logo
Zoeken
4.5 °C

Blije niet happy met ME-optreden

ma 23 maart 2009, 18.06 uur

LEEUWARDEN - In een speciale zitting die een hele dag in beslag nam rekende het openbaar ministerie in Leeuwarden maandag letterlijk en figuurlijk af met verdachten die zich met oud en nieuw 2009 schuldig hadden gemaakt aan openlijke geweldpleging, baldadigheid en andere strafbare feiten. Zo'n twintig mannen en een paar vrouwen zaten maandag tegenover de politierechter omdat ze zich op de een of andere manier misdragen zouden hebben tijdens de jaarwisseling.

Voor twee Blijsters (26 en 31 jaar) bleef de schade beperkt tot geldboetes. De twee waren gedagvaard omdat ze met oud en nieuw een belangrijk aandeel gehad zouden hebben in de ongeregeldheden in het dorpscentrum. De brandweer was met de jaarwisseling uitgerukt om een brandstapel te blussen, die was gebouwd op de hoek van de Hoofdstraat en de Unemastraat. De brandweerlieden en de politie werden gehinderd en bestookt met zwaar vuurwerk door een groep jongeren.

Dat de Mobiele Eenheid naar Blije was opgestoomd zat de verdachten duidelijk niet lekker. De wapenstok was eraan te pas gekomen om de menigte uiteen te jagen. Negentien mensen werden opgepakt, later werden zeventien zaken geseponeerd. De twee mannen hadden geen goed woord over voor het optreden van de ME en de politie. Het 'zinloze geweld' had volgens een van de verdachten vooral 'boosheid en onbegrip' in de dorpsgemeenschap opgeroepen.

De twee vroegen zich af of dit 'machtsvertoon' van justitie echt nodig was. Om het de ME lastig te maken de dorpskern te bereiken waren er bakstenen op straat gelegd. Verder was er met een dakgoot en een stuk gaaswerk een soort van barricade opgericht. De 26-jarige gaf toe dat hij bakstenen op elkaar had gestapeld. Dat hij een van de aanjagers achter de ongeregeldheden zou zijn, zoals de politie in het proces verbaal had opgetekend, dat ontkende hij.

Ook had hij geen zwaar vuurwerk naar de politie en de brandweer gegooid. Zijn dorpsgenoot had wel vijf vlinderbommen op zak toen hij werd aangehouden. De man benadrukte dat hij geen vuurwerk naar personen had gegooid Hij had enkel wat 'astronautjes' in en naast de brandstapel gesmeten. De rechter moest toegeven dat de namen van de verdachten niet of nauwelijks voorkwamen in de vele verklaringen die hij had gelezen.

Voor openlijke geweldpleging werden de verdachten dan ook niet veroordeeld, wel voor baldadigheid. De Blijsters kregen beide een boete van 100 euro. De 26-jarige kreeg daar bovenop een boete van 500 euro omdat hij vijf vlinderbommen bij zich had. Voor dat laatste feit had de officier van justitie een werkstraf van 20 uur geëist. Voor een 19-jarige Drachtster viel de rekening maandag een stuk hoger uit. Deze verdachte had in de nieuwjaarsnacht het huis van de buren met romeinse kaarsen bestookt. Die actie had nogal wat schade tot gevolg, aan de ruiten en de kozijnen van de woning.

De ramen en kozijnen zouden nog steeds brandplekken vertonen die niet op een normale manier te verwijderen zijn. Ook de carport en de auto van de buren zouden beschadigd zijn, iets waar de Drachtster zich overigens niet voor hoefde te verantwoorden. Hij gaf toe dat hij 's nachts om een uur of half drie vuurwerk op het huis van de buren had afgeschoten. Hij erkende ook dat hij dat had gedaan om de de buren te pesten. De twee gezinnen hebben al een poosje ruzie.

Het kwam hem op een forse schadeclaim te staan. Het zou volgens de buren meer dan 11.000 euro moeten kosten om alles wat vernield werd te herstellen en te vervangen. De verzekering had niets uitgekeerd omdat de beschadigingen onder de noemer 'vandalisme' vallen. De rechter bepaalde dat de Drachtster iets meer dan 9000 euro aan de buren moet betalen. Verder moet de verdachte als straf 40 uur onbetaalde arbeid verrichten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.5%
Nee  
55.3%
Maakt me niet uit  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!