Account
Logo
Zoeken
4 °C

'Verdachten zijn de mist ingegaan'

vr 20 maart 2009, 19.52 uur

LEEUWARDEN - Zoals in veel Friese dorpen was het tijdens de jaarwisseling 2007-2008 ook in Kollumerzwaag extreem mistig en behoorlijk onrustig. Er werd veel geknald, vaak met illegaal vuurwerk, en er werd van alles vernield. Bij de sporthal in Kollumerzwaag sprongen een paar ruiten, doordat vandalen er vlinderbommen op vast hadden getapet.

In het centrum werden straatkolken vernield, ook door zwaar vuurwerk. Bij de rijwielhandel aan de Foarwei sneuvelden maar liefst vijf ramen. Ook het dak raakte beschadigd, de nitraat- en vlinderbommen sloegen putten in het dakleer. Het politieonderzoek kwam moeizaam op gang, tot er wat namen boven kwamen drijven.

In eerste instantie werden in februari vorig jaar vier jeugdige Kollumerzwaagsters met nogal wat machtsvertoon door de politie in alle vroegte van hun bed gelicht. Uiteindelijk werden er 17 jongeren gehoord, elf daarvan, in de leeftijd van 19 tot 25 jaar, moesten zich vijftien maanden na dato op de Leeuwarder rechtbank melden. Drie man kwamen vrijdag niet opdagen.

Zeven verdachten kregen een dagvaarding in de bus voor de vernielingen bij de rijwielhandel, op de kruising van de Foarwei en Skoallestrjitte. De andere vier zijn betrokken geweest bij het vernielen van de ruiten van de sporthal. De een had tape bij zich, anderen hadden vlinderbommen op de ruiten geplakt en aangestoken. Alle vier verdachten kregen vrijdag een werkstraf van 80 uur.

Van het groepje dat resteerde werden twee verdachten vrijgesproken. Een 20- en een 21-jarige Kollumerzwaagster kwamen in de oudjaarsnacht pas in het dorpscentrum toen de vernielingen al gepleegd waren. De overige vijf verdachten kregen elk een werkstraf van 60 uur wegens openlijke geweldpleging. Ze waren volgens de officier van justitie letterlijk en figuurlijk 'de mist ingegaan'.

Hoewel de meesten misschien niet rechtstreeks vuurwerk naar het pand hebben gegooid, hebben zij volgens de rechter door mee te doen met de groep toch indirect bijgedragen aan de vernielingen. Een van de verdachten, een 22-jarige Kollumerzwaagster had zelfs een sporttas vol met vuurwerk bij zich. Hij was vrijdag niet op komen dagen. De totale schade aan het winkelpand bedroeg ruim 10.000 euro. De verzekering heeft het overgrote deel betaald.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding



regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver




regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum