Account
Logo
Zoeken
12.9 °C

Brandstichters hebben 'superveel' spijt

vr 16 januari 2009, 18.01 uur

LEEUWARDEN - Sip en een beetje beteuterd zaten de twee Drachtsters (19 en 20 jaar) vrijdag tegenover de politierechter. In niets deden ze denken aan twee hardleerse brandstichters die in april en mei vorig jaar de bewoners van de wijk Folgeren in Drachten slapeloze nachten hadden bezorgd. Dat wil zeggen: de mensen die coniferen hadden, want op dat soort struiken had het tweetal het voorzien.

Vanaf 13 april was het mis in Folgeren: in verschillende straten werden midden in de nacht coniferen in de brand gestoken. Ruim een maand later, op 20 mei, werd een van de daders opgepakt. De 23-jarige brandstichter werd op heterdaad betrapt door een politieman in burger. Hij sloeg snel door en wees zijn twee plaatsgenoten aan als mededaders.

Ze werden drie dagen later aangehouden. De twee zitten in een begeleid wonenproject. 's Avonds als de begeleiders naar bed waren, slopen zij stiekem naar buiten om coniferen in de fik te steken. Zoveel berouw als ze vrijdag hadden, zo slecht hadden ze van tevoren nagedacht over de gevolgen van de brandstichterij.

In ieder geval twaalf bewoners van onder andere de Nova Cura, de Twee Gebroeders, de Wetterwille en de Nijverheid zaten met verbrande coniferen en de schrik na afloop. 'Ik heb er superveel spijt van', zei de 19-jarige. 'Dit gaat echt niet nog een keer gebeuren'. Hij had graag gezien dat de gedupeerden ook naar de zitting waren gekomen.

'Dan had ik sorry kunnen zeggen'. Zelf naar de mensen toegaan om spijt te betuigen, dat had het tweetal niet aangedurfd. Ze kregen ieder een werkstraf van tachtig uur. Twee partijen hadden een schadeclaim ingediend. De verdachten beloofden dat ze de 580 en ruim 1200 euro zouden gaan betalen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering






regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland



regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende