16,4 °C

Jaarwisseling vrij rustig verlopen

do 01 januari 2009 10.24 uur

BURGUM -

De jaarwisseling van 2008 op 2009 is relatief stil verlopen. Met een temperatuur van rond het vriespunt was het nog aangenaam en veel mensen warmden hun met kleine vreugdevuren. Als het toch te gevaarlijk werd, moest de brandweer langs komen om het vuur te doven. In Drachten moest de brandweer zo'n tien keer uitrukken voor een brand. Uiteraard werd er ook het nodige vernield en moest de politie ingrijpen bij vandalisme en ruzie. Ook werd in Gytsjerk een bestelauto van het café in brand gezet.

De politie had zo'n 300 mensen op straat en zo'n 40 mensen waren actief voor de ambulancedienst. Op de afdeling Spoedeisende Hulp van de vijf Friese ziekenhuizen werden in totaal 36 vuurwerkslachtoffers behandeld. Zo liep in man in Harkema oogletsel op na dat er vuurwerk was afgestoken. De politie spreekt over een drukke jaarwisseling en heeft 52 aanhoudingen verricht voor vernieling, mishandeling, bezit illegaal vuurwerk en het hinderen van de hulpdiensten.

Charges in Burdaard en Blije
In Burdaard en Blije moest de Mobiele Eenheid ingezet worden om de orde op straat te handhaven. Na enkele charges kon de brandweer zijn werk vervolgens doen.

In Blije werden door de politie 18 verdachten uit Blije aangehouden van 20 tot 34 jaar. Op een kruispunt in het centrum van het dorp was een stapel afval in brand gestoken. De brand zorgde voor een gevaarlijke situatie en daarom besloot de brandweer over te gaan tot blussen. Toen de brandweer het dorp inreed, werd zwaar vuurwerk naar de brandweerwagen gegooid.

De brandweer kon een goed signalement van de daders aan de politie doorgeven, waarop twee mannen later aangehouden konden worden. Nadat de brandweer het vuur geblust had en het dorp weer verlaten had, kwam een melding van een nieuwe brand binnen. De complete kruising in het centrum van het dorp was gebarricadeerd met een hek van gaas, stenen en een stuk dakgoot. Achter de barricade bevond zich een grote groep dorpelingen.

De barricade en de groep mensen belemmerde de brandweer om bij het vuur te komen. Hierop werd besloten de Mobiele Eenheid in te schakelen om de weg vrij te maken, zodat de brand geblust kon worden. De groep mensen werd diverse malen gevraagd om het centrum te verlaten. Hier werd geen gehoor aan gegeven. Nadat de brand geblust was, trok de Mobiele Eenheid zich terug.

De groep bleef echter in het centrum, barricadeerden de weg nogmaals en stichtte weer brand. Hierop werd geprobeerd de gehele groep aan te houden op basis van openlijke geweldpleging en overtreding van het, door de gemeente uitgevaardigde, samenscholingsverbod. Uiteindelijk werden bij deze actie 16 verdachten aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werden de in totaal 18 verdachten voor nader onderzoek ingesloten. Velen van hen verkeerden onder invloed van alcohol.

 

Regionaal nieuws