Account
Logo
Zoeken
8.3 °C
Foto: © Hielke Weening

Uniek kruispunt Nij Beets geopend

vr 19 december 2008, 23.50 uur

NIJ BEETS - Vrijdag werd het eerste Friese Shared Space kruispunt geopend in het buitengebied bij Nij Beets. Gedeputeerde Piet Adema, wethouder Wietze Kooistra en voorzitter Plaatselijk Belang Fokke van Houten legden de laatste turven op het kunstwerk, dat op het nieuwe kruispunt te bewonderen is.

Het kruispunt verbindt de Domela Nieuwenhuisweg en Tolhekbuurt met de Swynswei en Prikkewei. De kunstwerken, een stûke en een gestyleerde lawei, die op het kruispunt staan, staan symbool voor de geschiedenis van het dorp. Daarmee fungeert het kruispunt als een nieuwe entree voor Nij Beets. De inrichting is ontstaan in nauw overleg tussen de gemeente, provincie en Plaatselijk Belang Nij Beets.

Naast een nieuw kruispunt is ook de toegangsweg naar Nij Beets flink onder handen genomen. De weg is ingericht als 60-km zone. Door de nieuwe verlichting en een erfachtige inrichting wordt het verkeer uitgenodigd rustig te rijden en op te letten. Alle bestuurders van rechts hebben voorrang in een 60-km zone. Dit geldt niet alleen in Nij Beets maar is landelijk geregeld. Deze wijze van inrichting biedt voordelen zoals de vermindering van het verkeerslawaai, de vergroting van de verkeersveiligheid en het ontmoedigen van sluipverkeer.

De kunstwerken op het nieuwe kruispunt bestaan uit een stûke en een lawei. Een stûke is een ronde, holle turfstapel die men vroeger gebruikte om de turf aan de wind te laten drogen. Met het op- en neerlaten gaan van de lawei werden tijdens de verveningsperiode de arbeidstijden geregeld. De lawei werd geplaatst op een open plek, zodat hij in de wijde omgeving te zien was.

Shared Space of Dielde Romte, zoals we het in Fryslân noemen, is een visie op het indelen van wegen en kruispunten. Het meest kenmerkende is dat de ruimte de verkeerssituatie “uitlegt” in een menselijke maat. Shared Space gaat ervan uit dat alle verkeersdeelnemers zelf hun verantwoordelijkheid nemen en daardoor samen hun “weg” vinden.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage

regionaal nieuws

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk


regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
28.3%
Nee  
53.3%
Maakt me niet uit  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap


regionaal nieuws

Stroomstoring treft regio Eanjum

Stroomstoring treft regio Eanjum