Account
Logo
Zoeken
9.3 °C

Knullige inbrekers waren 'blokje om'

wo 17 december 2008, 11.42 uur

LEEUWARDEN - Drie Leeuwarders wilden even 'een blokje om', in de nacht van 10 op 11 september. Het ritje in de auto van een 37-jarige inwoner van de Friese hoofdstad draaide uit op een -mislukte- inbraaktoernee door Noordoost Friesland. De mannen probeerden drie keer in te breken, wat even zo vaak mislukte. Dinsdag stonden ze terecht bij de rechtbank in Leeuwarden.

De officier van justitie eiste onvoorwaardelijke celstraffen: vijf maanden plus drie maanden voorwaardelijk voor de 37-jarige, die zij beschouwde als de initiatiefnemer. Voor de twee medeverdachten, 28 en 56 jaar oud, eiste de officier een gelijke straf: 120 dagen cel waarvan 24 voorwaardelijk. Dat betekent dat dit duo de kerst thuis mag vieren, zij kwamen dinsdag meteen op vrije voeten.

De derde verdachte bleef vastzitten. Hij liep nog in een proeftijd, hij had nog een voorwaardelijke celstraf van twee maanden boven zijn hoofd hangen. De drie wekten de suggestie dat het hen een beetje was overkomen. Daar trapte de officier niet in, die ging er vanuit dat het trio op 10 september bewust op pad was gegaan om inbraken te plegen. In dat opzicht had de 37-jarige de schijn tegen: hij was degene die in de nacht van 9 september bij Super de Boer in Gytsjerk vier tot vijf rolcontainers leeg had geroofd.

De man moest 's nachts twee hekken openbreken voor hij de containers van de berging van de supermarkt naar zijn auto kon rijden. De Leeuwarder had zelfs twee ritjes nodig om de levensmiddelen -onder andere cola, chips, bier en senseo pads-thuis te krijgen. Hij had echter niet in de gaten dat elke stap die hij zette werd gefilmd door een camera. Hij en zijn twee medeverdachten werden de volgende nacht op de Trekweg bij Buitenpost aangehouden.

Een getuige had even eerder gezien dat de Leeuwarders probeerden om de deuren van de Hema in Kollum met een koevoet open te wrikken. Daarvoor waren de mannen in Damwoude geweest, waar ze de ruit van een elektronicazaak aan de Conradi Veenlandstraat hadden ingeslagen. Het was de bedoeling een flatscreen mee te nemen. Omdat het alarm afging, vertrok het trio met lege handen.

Eerder die nacht probeerden ze bij het Total tankstation in Broeksterwoude in te breken. Ook hier ging het alarm af. Bij de politie hadden de verdachten grotendeels bekennende verklaringen afgelegd. Op de zitting waren ze minder mededeelzaam. De oudste en de jongste beweerden allebei dat ze meegesleept waren door hun medeverdachten. De 28-jarige was 'pissed off op die twee' omdat ze kraakjes gingen zetten, terwijl hij dat helemaal niet van plan was.

De 56-jarige beweerde dat hij het grootste deel van de tijd in de auto was blijven zitten. De politie vond in de kofferbak van de auto nogal wat spullen die goed van pas zouden komen bij een inbraak: handschoenen, bivakmutsen, een koevoet en een koffer met gereedschap. Desondanks hielden de Leeuwarders vol dat ze naar het noorden van de provincie waren gereden om even rond te kijken. De rechtbank doet uitspraak op 30 december.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende


regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt