Account
Logo
Zoeken
9.1 °C

Eis 2 jaar cel voor 'grote oplichter'

vr 12 december 2008, 16.23 uur

LEEUWARDEN - In de jaren negentig bouwde hij een reputatie op van een notoire oplichter. Daarna bleef het een hele poos stil rond de 55-jarige Drachtster, tot 2005, toen hij zijn oude ambacht weer oppakte. Vrijdag moest de man zich verantwoorden voor vier gevallen van oplichting en een verduistering. De officier van justitie eiste twee jaar cel. Echt loslippig was de verdachte niet; niet toen hij door de politie werd verhoord en op de zitting beriep hij zich ook -meestal- op zijn zwijgrecht.

Een van de weinige dingen die de Drachtster kwijt wilde, was dat hij vond dat hij door de politie en een van de bedrijven die hij opgelicht zou hebben er was ingeluisd. 'Er zijn personen die hebben banden met de politie', wist de verdachte. 'Daar wordt onder één hoedje gespeeld. Onder een hapje en een drankje is het bekonkeld dat het zo op papier moet komen'. De Drachtster doelde op de aangifte van een woninginrichtingbedrijf in Beetsterzwaag, waar een paar maanden geleden een grote bestelling werd geplaatst.

Onder andere een dressoir, een salontafel, een stoel en een tweezitsbank werd besteld op naam van de verdachte. De verkoper voelde al nattigheid. Toen de spullen werden afgeleverd en de Drachtster vroeg om later te kunnen betalen, belde de chauffeur maar even met zijn baas. De meubels gingen linea recta terug naar de winkel. In mei was het de man wel gelukt om bij een rijwielwinkel in Drachten twee nieuwe fietsen los te peuteren.

De eerste dag vertrok hij met een herenfiets, hij beloofde dat hij binnen een week zou betalen. Een dag later kwam hij voor een damesfiets. Toen hij de volgende dag op de pof een fiets voor een werkneemster wilde kopen, was de maat vol. Een van de fietsen werd via internet verkocht door de schoonzoon van een kennis. De tweede fiets werd door werknemers van de winkel in een soort pseudo-koop teruggekocht voor 600 euro.

Een gevalletje van eigen schuld, dikke bult, vond de verdachte. 'Die ezelskop had die fietsen nooit mee moeten geven', had hij tegen de politie gezegd. In de verschillende oplichtingszaken verkeerde de Drachtster telkens in het -wisselende- gezelschap van vijf personen. Het is nog niet bekend of die mensen ook vervolgd worden, de verdachte wilde in elk geval niets over hun rol zeggen. Bij een houthandel in Surhuisterveen doken hij en twee mannen eind juli op, om voor ruim 5000 euro aan sierbalken en vloerhout aan te schaffen.

De rekening mocht gestuurd worden naar de handelsonderneming van de Drachtster. De nota kwam per omgaande terug; de handelsonderneming was ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar bleek helemaal niet te bestaan. Schrale Tentverhuur in Scharnegoutum en een bloemenwinkel in Leeuwarden konden ook naar hun centen fluiten. Voor een zogenaamd barbecuefeest had Schrale eind juli biervaten, een tap, een barbecue en een partytent geleverd. Alleen de tent is later teruggevonden. Toen de politie na een van de aangiften poolshoogte nam bij de woning van de verdachte, wist een van de buren al te melden dat de Drachtster 'een grote oplichter' is.

Zelf kijkt hij daar anders tegenaan. 'Ik voel me niet schuldig aan oplichting, wie zegt dat ik die goederen niet betaald heb?' Het is een raadsel waar het geld is gebleven van de verkoop van de verdwenen spullen. Ook de 16.000 euro die de Drachtster rood staat bij de bank is in rook opgegaan, zo lijkt het. De man leeft op bijstandsniveau, het zal dan ook een hele toer worden voor de schuldeisers om hun geld terug te krijgen. Bij elkaar opgeteld wordt er deze keer meer dan 8000 euro gevorderd. De officier van justitie sprak van 'een hardleerse verdachte die vele mensen dupeert met zijn leugens en bedrog'. De rechtbank doet op 23 december uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!




regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer